Musliu: Neka Dačić skine spomenik u Preševu, ako sme

Provokacija

Musliu: Neka Dačić skine spomenik u Preševu, ako sme

Politika -
Doskorašnji predsednik Skupštine opštine Bujanovac optužio premijera Srbije da unosi nemir

BUJANOVAC/PREŠEVO - Politički lideri albanskih partija na jugu Srbije tvrde da postavljanje spomenika poginulim članovima nekadašnje takozvane oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) u centru Preševa nije provokacija i zameraju premijeru Ivici Dačiću na, kako navode, otvorenim pretnjama... Oni, naime, tvrde da spomenik koji je otkriven 16. novembra predstavlja "čin pažnje i sećanja" na mlade Albance s juga Srbije koji su stradali 2001. godine.

Izostao je, međutim, stav prvog čoveka Opštine Predševo Ragmi Mustafe koga Tanjug nije mogao da dobije zbog, kako je rečeno u njegovom kabinetu, sastanka sa načelnicima opštinskih službi.Dačić je juče izjavio da postavljanje spomen ploče pripadnicima nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB) u centru Preševa predstavlja nepotrebnu provokaciju na koju država mora da reaguje i poručio da bi zato bilo bolje da Albanci sami sklone spomenik. On je rekao da je podizanje spomen ploče zapravo "nepotrebna provokacija" pogotovo ako se dovede u kontekst Dana albanske zastave koji pada 28. novembra, kao i da se dan nakon toga očekuje izricanje presude Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu.

Jedan od komandanata OVPMB i doskorašnji predsednik Skupštine opštine Bujanovac, Jonuz Musliju, koji je predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP), izjavio je da su Albanci za mirno rešavanje svih konflikata i da će predsednik Vlade Srbije "partnera za huškanje i rat morati da potraži na drugom mestu".

"Neka dođe Dačić da skine spomenik, neka dođu ako smeju, ako hoće još jedan nemir u Preševskoj dolini. Premijer ovim porukama provocira nove nemire", kazao je Musliju.

U Demokratskoj partiji (DP) ističu da su svi nastradali 2001. godine nečija deca koja zaslužuju da im se imena ne zaborave, a potpredsednik te partije Nedžat Beljulji apeluje na trezvenost, jer ovo, kaže, nije vreme za "proizvodnju" problema."Posle 2001. godine, civilima, vojnicima, policajcima, borcima OVPMB je podignuto desetak spomenika. Sada se upravo u Lučanima gradi spomenik palim pripadnicima Žandarmerije. Zato ja ne vidim ni jedan razlog da se na ovaj spomenik u Preševu ovako reaguje", ističe Beljulji.Lider Demokratske unije doline (DUD) iz Preševa Skender Destani je Tanjugu rekao da nije iznenađen Dačićevom reakcijom i da od premijera Srbije "ništa drugo nije očekivao".

Lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Rahmi Zuljfiju je za nacionalnu agenciju rekao da nije očekivao ovakvu reakciju premijera."Spomenik poginulim mladićema Albancima, nije smeo da bude razlog za ovakvu preteću poruku. Takođe mislim da premijeru Vlade ovakve izjave ne priliče, jer one kod građana albanske nacionalnosti stvaraju nemir i nespokojstvo", kaže Zuljfiju.U centru Preševa na svečanosti koju je prošlog petka priredila lokalna samouprava, otkriven je spomenik sa imenima 27 ubijenih pripadnika nekadašnje OVPMB. Spomenik je koštao tri miliona dinara, a cela manifestacija je, kako tvrde Albanci, bila priređena u povodu stote godišnjice od formiranja države Albanije.

Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ukazalo je juče da je Ustavom Srbije i drugim važećim zakonima zabranjeno i kažnjivo svako postupanje koje može izazvati i podstaći rasnu, nacionalnu, versku ili druge mržnje i netrpeljivosti.U saopštenju tog tela navodi se da će inicirati razjašnjenje ovog događaja i učiniti sve da zakoni Srbije budu poštovani i obavezujući za sve građane.Inače, Koordinaciono telo na čijem čelu je sada Zoran Stanković, nije bilo obavešteno o izgradnji i postavljanju spomenika u centru Preševa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track