Musliu: Spomenik ostaje, biće legalizovan?!

Preševo

Musliu: Spomenik ostaje, biće legalizovan?!

Društvo -
Na sastanku albanskih lidera dogovoreno je da nema pomeranja spomenika poginulim pripadnicima OVPBM, rekao lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu i najavio da će danas biti sednica Skupštine Opštine Preševo koja će spomenik legalizovati

PREŠEVO - Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu izjavio je danas, nakon zajedničkog sastanka sa liderima albanskih partija sa juga Srbije u Preševu, da Albanci neće dozvoliti pomeranje ili rušenje spomenika poginulim borcima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa. Musliu, član Koalicije Albanaca preševske doline koja ima jedno poslaničko mesto u Skupštini Srbije, izjavio je da je na sastanku albanskih lidera dogovoreno da "nema pomeranja spomenika poginulim pripadnicima OVPBM" i da će "danas biti sednica Skupštine Opštine Preševo koja će spomenik legalizovati".

"Na sastanku u Preševu razmotrili smo i nalog inspekcije Ministarstva pravde koji je stigao u opštinu Preševo da spomenik OVPBM bude uklonjen, na šta imamo pravo žalbe. Opštine u Srbiji imaju zakonsko pravo da legalizuju spomenike na svojoj teritoriji i to će danas učiniti odbornici SO Preševo", kazao je Musliu.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je danas da je postignut dogovor o započinjanju procesa zakonske legalizacije spomenika pripadnicima OVPMB kako bi ostao na sadašnjem mestu na trgu ispred opštine."Činimo to u duhu zakona Republike Srbije i naloga koji nam je stigao iz Ministarstva pravde jer je Preševo jedna od mnogobrojnih opština koja ovu materiju nije pravno uredila", rekao je Ragmi novinarima nakon sastanka šest albanskih lidera sa juga Srbije o sudbini spomenika u opštini Preševo.

On je objasnio da je zbog toga za danas sazvana vanredna sednica Skupštine opštine na kojoj će biti pokrenut proces pravnog uređenja istorijskih i kulturnih spomenika na teritoriji opštine."Danas ćemo na vanrednoj sednici SO doneti odluke koje se od nas traže, čime ćemo u jednom ubrzanom postupku u narednih nekoliko dana završiti sve ono što se traži u skladu sa zakonom i propisima Republike Srbije i na taj način stavićemo tačku na ovu situaciju", rekao je Ragmi.

Na pitanje novinara šta očekuje i kakav će bi mogao biti ishod celog slučaja sa spomenikom, Ragmi je zatražio od svih državnih organa i najviših predstavnika vlasti da pokažu više razumevanja za novonastalu situaciju i spremnost da se pitanje spomenika reši na najlakši način."Ja u ovom trenutku mislim da su nam potrebni tolerancija i strpljenje. Potrebno je da svi državni organi od kojih to zavisi i najviši predstavnici vlasti, premijer Dačić, predsednik Nikolić i prvi potpredsednik vlade Vučić pokažu više razumevanja za potrebe pripadnika albanske nacionalne zajednice", rekao je predsednik opštine Preševo.U zgradi opštine danas je održan sastanak albanskih lidera šest političkih partija - predsednika Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, predsednik opštine Preševo i Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokratske unije doline Skender Destani, Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi.

Sastanku je prisustvovao i načelnik opštinske uprave Muhamed Abdulahu.Na sastanku je još jednom zatražena podrška međunarodne zajednice - ambasada i međunarodnih organizacija i razumevanja za stavove Albanaca i njihov nacionalni identitet.Vanredna sednica Skupštine opštine Preševo počela je oko 13.30 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track