Mustafa: Ako sklone spomenik nema saradnje sa Srbijom

Sednica albanskih odbornika

Mustafa: Ako sklone spomenik nema saradnje sa Srbijom

Srbija -
Ukoliko se desi nasilno uklanjanje spomenika uslediće moja neopoziva ostavka na mesto predsednika opštine Preševo, a nadam se da će tako biti i u Bujanovcu, rekao predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa

PREŠEVO - Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je danas da bi nasilno uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima tzv. OVPMB izazvalo institucionalnu krizu u opštinama Preševo i Bujanovac i da bi prekinulo saradnju sa republičkim vlastima.

Mustafa je na konferenciji za novinare u Preševu kazao da će, ukoliko vlasti Srbije uklone spomenik u centru Preševa, preispitati kako će nadalje funkcionisati saradnja albanskih vlasti na lokalu sa republičkim organima.

"Ukoliko se desi nasilno uklanjanje spomenika uslediće moja neopoziva ostavka na mesto predsednika opštine Preševo, a nadam se da će tako biti i u Bujanovcu. Nema više nikakvog smisla sarađivati sa organima koji su rušili identitet Albanaca u Preševskoj dolini", rekao je Mustafa nakon sednice svih albanskih odbornika iz tri opštine na jugu centralne Srbije.

Mustafa je naveo da premeštanje spomenika na drugu lokaciju nije prihvatljivo za Albance.

"Ta politička igra ne bi trebalo da se desi, jer ako je dozvoljeno postavljanje istog spomenika sto metara dalje, zašto spomenik ne bi ostao na sadašnjem mestu", rekao je Mustafa.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je Albance sa juga Srbije da sami uklone spomenik, i najavio da će ga u suprotnom ukloniti vlasti Srbije.

Mustafa je kazao da vlasti Srbije treba da se naviknu na postojanje spomenika koji treba da stoji tu gde jeste, jer on za Albance označava nacionalni identitet i istoriju.

Na današnjoj sednici bili su veterani OVPMB, koju vlasti Srbije smatraju terorističkom organizacijom. Na skupu nisu bili strani ambasadori koje su Albanci pozvali, kao ni jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi. Na sednicu nije pozvan niko iz republičkih vlasti.

Albanski odbornici usvojili su deklaraciju u kojoj su zatražili od Vlade Albanije da internacionalizuje problem Preševske doline, kako nazivaju jug Srbije, i usprotivili se nasilnom uklanjanju nacionalnih simbola, uključujući i spomenike "nacionalnih heroja".

Deklaracija sadrži 10 zaključaka, među kojima su da Skupština albanskih odbornika poziva vlade Albanije i Kosova da utiču na vlasti u Srbiji i podstiču početak dijaloga sa "legitimnim političkim predstavnicima Preševske doline".

Vlada Srbije i Vlada Kosova pozvani su da razmatraju rešavanje problema Preševske doline po načelu reciprociteta u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Deklaracija je usvojena na sednici svih albanskih odbornika iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, održanoj u Preševu.

Skupština, kako se navodi, smatra teškom provokacijom podizanje spomen-obeležja pripadnicima Žandarmerije na jugu Srbije i osuđuje pretnje državnih zvaničnika republike Srbije.

Stanković: Problem spomenika rešiti u skladu sa zakonom

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković izjavio je danas, povodom zaključaka donetih na Skupštini Albanaca sa juga Srbije, da problem spomenika u Preševu treba rešiti saglasno zakonima Republike Srbije.

"Ne bih da komentarišem sastanak albanskih odbornika Preševa, Bujanovca i Medveđe", rekao je Stanković i dodao da je neophodno poštovanje dogovora koji je postignut na sastanku u Kancelariji OEBS-a u Bujanovcu 10. januara, a koji pored ostalog uključuje i mogući nastavak dijaloga.

Stav Koordinacionog tela je, kako je dodao, da ne odgovara na neutemeljene i neodgovorne izjave, već da svojim postupcima doprinese konstruktivnom rešavanju problema saglasno zakonima Republike Srbije.

Stanković danas nije prisustvovao sednici Skupštine Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, jer kako je rečeno u tom telu, nije ni bio pozvan, iako je to zahtevao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track