NA PRODAJU OSTRVO DUHOVA U JADRANU: Zovu ga mešavinom ljudskog pepela i kostiju!

Da li ste zainteresovani

NA PRODAJU OSTRVO DUHOVA U JADRANU: Zovu ga mešavinom ljudskog pepela i kostiju!

Ludi svet -
Legenda kaže da je 100.000 ljudi zakopano na ostrvu. Priča se o duhu devojčice koji navodno dan danas stoji na obali ostrva i plače za rodnim gradom na drugom kraju lagune

Ostrvo u venecijanskoj laguni toliko je zloglasno da turistima godinama nije bilo dopušteno da kroče na tlo, a sad, jedno od najstrašnijih mesta na planeti, može biti samo vaše. Naime, italijanska vlada odlučila je da proda ostrvo Poveglia kako bi namirila rastući javni dug.Poveglia svoju zlokobnu reputaciju može da zahvali jamama u koje su Italijani u doba epidemije Crne smrti, odnosno kuge, bacali leševe, ali i žive bolesnike. Tamo su ih zakopavali, spaljivali ili ostavljali da trunu. Nekoliko vekova kasnije, poremećeni lekar je na ostrvu izgradio bolnicu za mentalno poremećene gde ih je mučio i nad njima praktikovao lobotomiju.Kako legenda kaže, lekara su proganjali duhovi, zbog čega je na kraju poludeo i bacio se sa tornja bolnice. Danas je ostrvo nenaseljeno, ali posetiocima nije dozvoljen pristup, iako ruševine bolnice, crkve i krematorijuma još uvek postoje.Istražitelji paranormalnih pojava tvrde da su na otoku zabeležene izrazito visoku nivoi aktivnosti. Najpoznatija žrtva kuge bila je Mala Marija, koja je za vreme epidemije odvojena od roditelja, a njen duh navodno dan danas stoji na obali ostrva i plače za rodnim gradom Malamokom na drugom kraju lagune.

Procenjuje se da je u 16. veku oko 100.000 stanovnika Venecije umrlo na otoku Poveglia. Sve žitelje sa simptomima kuge slali su na ostrvo gde su ih pokopali ili spaljivali. Kažu da je tlo na ostrvu mešavina ljudskog pepela i kostiju. Stanovnici Venecije izrazito su sujeverni što se tiče zlokobnog ostrva i vide ga kao čistilište zlih duša.- Kad zao čovek umre, probudi se na Povegliji - kazao je jedan žitelj.Italijanska vlada nudi ostrvo u koncesiju na 99 godina.

Kurir/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track