Na stotine Albanaca s Kosova ratuje u Siriji
Foto: Reuters

Dosad ubijena šestorica

Na stotine Albanaca s Kosova ratuje u Siriji

Društvo -
Pre deset dana dvojica mladića iz Uroševca su uhapšeni na aerodromu u Prištini zato sto su pošli za Siriju gde su hteli da se pridruže ogranku Al Kaide

PRIŠTINA - Sumnja se da na stotine Albanaca sa Kosova trenutno ratuje u Siriji, a zna se da je do sada ubijeno njih šestoro.

To je očito razlog što je pripremljen projekat zakona o zabrani uključenja u oružane konflikte van Kosova. Usvajanje tog zakona ocenjuje se kao najveći prioritet.

Albanci s Kosova odlaze u Siriju na organizovan način i zbog finansijskih razloga, kaže se u jednom dokumentu kosovskog MUP. Organizatori tih slanja nisu pomenuti. Pored onih koji odlaze, kazna očekuje i one koje pozivaju na odlazak u Siriju ili druga ratišta u svetu.

Pre deset dana dvojica mladića iz Uroševca su uhapšeni na aerodromu u Prištini zato sto su pošli za Siriju. Alban Keljmendi (1991) i Armir Bitići (1995) su pritvoreni odlukom sudije Euleksa pod sumnjom za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi. U policiji su rekli da su zeleli da se pridruže terorističkoj organizaciji Al Kaida i njenom ogranku u Siriji Al Nusra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja