NA TERENU: Inspektori danas kontrolišu povlačenje zaraženog mleka
Foto: Reuters

Ministarstvo poljoprivrede

NA TERENU: Inspektori danas kontrolišu povlačenje zaraženog mleka

Društvo -
Sada se mora obratiti pažnja na jaja i meso, da bi se ustanovilo da li i ta hrana sadrži aflatoksin, kaže profesorka Radmila Resanović

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić najavio je da od danas inspekcijske službe kreću na teren da bi prekontrolisale da li su sa tržišta povučeni sporni uzorci mleka u kojima je zabeležena veća vrednost kancerogenog aflatoksina od dozvoljene.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je juče spisak uzoraka 39 vrsta mleka šest proizvođača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin M1 u nedozvoljenim količinama.

Učestvujući juče u programu RTS, Krnjajić je potvrdio da je izvesna količina kukuruza u stočnoj hrani kontaminirana aflatoksinom, ali je to daleko manja količina od 75 odsto celokupnog kukuruza u našoj zemlji, o čemu spekulišu mediji.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mihajlo Ostojić rekao je da je zdravlje ljudi ugroženo i da bi trebalo učiniti sve da se zaražena stočna hrana zameni ispravnom. Dovoljno je tri do četiri dana da se promeni ishrana stoke zdravom hranom i da se eliminiše prisustvo aflatoksina u mleku, objasnio je on.

Ostojić je naglasio da bi trebalo pokrenuti veliku medijsku kampanju, obaveštavanje javnosti o tome koje mleko ne treba piti, ocenjujući da objavljivanje jednog saopštenja resornog Ministarstva nije dovoljno.

Profesor Fakulteta veterinarske medicine Radmila Resanović ukazala je da i ona količina aflatoksina u mleku koja je dozvoljena, 0,05 mikrograma po litru, predstavlja opasnost za zdravlje ljudi.

Resanović je rekla da se sada mora obratiti pažnja na jaja i meso, da bi se ustanovilo da li i ta hrana sadrži aflatoksin, na šta je Krnjajić rekao da se u tim proizvodima aflatoksin javlja u mnogo manjim koncentracijama nego u mleku.

Nivo aflatoksina se može smanjiti apsorbentima, i to je trebalo odmah uraditi kada je ustabnovljeno njegovo prisustvo u stočnoj hrani, objasnila je Resanović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić podsetio je da je u septembru prošle godine vraćena velika količina zaraženog kukuruza iz izvoza, na šta nadležni organi nisu reagovali.Ješić je ukazao da isključivu nadležnost u kontroli ispravnosti hrane ima republičko Ministarstvo poljoprivrede, napomionjući da je on iskoristio svoje pravo kao pokrajinski sekretar poljoprivrede i kao roditelj, i obavestio javnost o postojanju opasnosti od kontaminiranog mleka.

Ti rezultati su bili preliminarni, a potom je republičko Ministarstvo poljoprivrede "naprasno" priznalo postojanje zaraženog mleka na tržištu, rekao je on i naglasio da bi bio saučesnik u prikrivanju istine da je prećutao ta saznanja i da nije obavestio javnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track