Naj hrvatska reč - zatipak?!

Naj hrvatska reč - zatipak?!

Planeta -
Zatipak je najbolja nova hrvatska reč i izraz ja za tipfeler, drugo mesto je zauzela reč nakapnica, dok je treće dodirnik, hrvatski izraz za tač skrin

ZAGREB - Na ovogodišnjem konkursu koji raspisuje časopis "Jezik" za najbolju novu hrvatsku reč proglašen je "zatipak", hrvatski izraz za "tipfeler", saopšteno je na proglašenju pobednika u Lipiku u zapadnoj Slavoniji.

Na drugom mestu je reč "nekapnica" koja označava uređaj koji se uglavi u grlić vinske boce radi sprečavanja curenja vina prilikom sipanja u čaše, a na trećem reč "dodirnik" kao hrvatski izraz za "tač skrin" (touch screen).

Autor reči "zatipak" je univerzitetski profesor Šandor Dembic, koji je dobio je nagradu "Dr. Ivan Šreter" i 5.000 kuna (oko 660 evra).

Drugu nagradu i 3.000 kuna (oko 400 evra) osvojio je Eduard Beg, a Martina Kobaš dobila je treću nagradu i 1.500 kuna (oko 200 evra).

Komisija je ove godine dobila 1.600 reči od 1.200 autora, a u uži izbor ušlo je stotinjak.

Do sada su nagrađene reči "suosnik" za koaksijalni kabl, uspornik za ležećeg policajca, "smećnjak" za kontejner za đubre, "raskružje" za kružni tok saobraćaja i naplatnica za naplatnu kućicu.

Osim njih nagrađene su i reči opuštaonica za "velnes", borkinja za ženu borca, proširnica ili žilni potporanj za "stent", daljinac za daljinski upravljač, pretjecajnik za traku za preticanje na putu, ispraznica za floskulu, osećajnik za emotikon i parkomat za aparat za naplatu parkinga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track