Najbolji svetski studenti debatuju u Beogradu

Debatno prvenstvo

Najbolji svetski studenti debatuju u Beogradu

Beograd -
Za ulazak na takmičenja na Filološkom i Filozofskom fakultetu, i u Kolarčevoj zadužbini, ulaznica će biti samo lična karta

BEOGRAD - Na Evropskom univerzitetskom debatnom prvenstvu, koje počinje u nedelju uveče svečanim otvaranjem na novobeogradskim Terazijama, do 11. avgusta takmičiće se 650 najboljih debatera sa 90 univerziteta iz 25 zemalja.Organizatori favoritom smatraju Oksford, jer ima najdužu tradiciju u ovoj oblasti.

Uostalom, univerzitetski debatni klubovi u Velikoj Britaniji dali su deset britanskih premijera, javlja RTS.

"Što se tiče direktne materijalne koristi ne postoji ništa, više je to neka slava u debatanom svetu, ipak je to u biografiji neka važna stavka, koja vas izdvaja kada odete na intervju za posao", kaže Goran Jankulovski, najbolji govornik u Manili 2012.

Za ulazak na takmičenja na Filološkom i Filozofskom fakultetu, i u Kolarčevoj zadužbini, ulaznica će biti samo lična karta, a dobacivanje nije dozvoljno.Debatni trener portparol Tijana Mijalković za RTS, kaže da će se posle toga polufinale održati u Skupštini.

"Mi smo zahvalni što će predsednik Skupštine i otvoriti polufinale i onda imamo finalne debate i ceremonije zatvaranja koja će se održati u "Belekspo" centru sa najvišim državnim zvanicama, mi se nadamo", kaže Tijana Mijalković.Organizatori su Univerzitetska debatna mreža,

"Otvorena komunikacija" i Univerzitet u Beogradu, čiji studenti na ovom takmičenju ne mogu da se takmiče jer su domaćini. Zato će se takmičiti ekipe Univerziteta Singidunum i Fakulteta muzičke umetnosti.

Debater Milan Krstanović kaže ljudi često mešaju debatu i besedništvo."Za razliku od besedništva u debati imamo protivnika. Dakle ne možemo sve elemente našeg govora osmisliti unapred, već je potrebno da slušamo naše protivnike i u zavisnosti od toga šta oni govore moramo menjati i strateški prilogođavati naš govor", kaže Krstanović.

Sve zavisi od obrazovanja debatera

Teme se objavljuju 15 minuta pre početka debate, a samo takmičenje traje 56 minuta. Debater treba da bude što obrazovaniji, jer se nikad ne zna koja tema može da se nađe na turniru, ali je i debata odlična dopuna formalnom obrazovanju. Zato mnogo čita - i novine i knjige.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track