NAJDUŽA STAZA: Srbi prvi put učestvovali na trci Milano-San Remo, dugoj 283 kilometara
Foto: Kurir

Dostojno reprezentovali državu

NAJDUŽA STAZA: Srbi prvi put učestvovali na trci Milano-San Remo, dugoj 283 kilometara

Ostali sportovi -
Na osnovu besprekornih biografija i pre svega velikih uspeha u prethodnom periodu, prvi put u istoriji su učećše uzeli srpski takmičari i na dostojan način reprezentovali zemlju
1 / 5 Foto: Kurir

Proteklog vikenda, tačnije 29. i 30. marta održana je u Italiji najteža i najduža trka u Evropi, od Milana do San Rema, dužine 283 kilometara. Učešće u ovom izazovu je moglo da izbori samo 50 takmičara sa našeg kontinenta, gde su se koristili vrlo rigorozni kriterijumi i parametri za odabir. Na osnovu besprekornih biografija i pre svega velikih uspeha u prethodnom periodu, prvi put u istoriji su učećše uzeli srpski takmičari i na dostojan način reprezentovali zemlju.Dalibor Daničić (26) i Jovica Spajić (26) predvodnici, osnivači i članovi prvog srpskog ultramaratonskog udruzenja "Ultra Trkač Srbija" godinama unazad pomeraju granice i obaraju rekorde. Za njih je malo ko čuo u Srbiji, ali u svetu ovaj sport je razvijen i cenjen, pre svega zbog izuzetno velikih napora koji se ulažu u toku samo trke.

"Dalibor Daničić, Jovica Spajić, Nemanja Bojić, Dejan Daničić, ultramaratonac,v"Jovica Spajić je uspeo da završi trku kao 10. i to sa vremenom od 41:31:05. Nije ostvario bolje vreme pre svega zbog propusta organizatora usled nedobijanja okrepe (hrane i vode) na stazi, usled obilnih krvarenja, usled gubljenja na stazi i loše obeležene staze. Naravno nije ovo alibi, ali sve to su objektivni razlozi koji su uticali na vreme na cilju. Drugi takmičar, Dalibor Daničić je na 100. kilometru zadobio trovanje, usled nekvalitetne okrepe i hrane koju je dobio (propusti organizatora). Na 141. kilometru medicinska ekipa ga je isključila iz trke, tako da je Jovica morao sam da se bori do cilja. Uspeh ne samo što je Jovica završio trku je tim veći, jer je uspeo da se nađe među samo 18 takmičara koji su uspeli da završe trku i zauzme 10. mesto", kaže Nemanja Bojić, član tima. Jovica Spajić je oborio državni rekord početkom oktobra 2013. godine u trčanju na 24h u trci na beogradskom Ušću i tako ušao u istoriju. Oborio je rekord star 20 godina. Daliboru je falio jedan kilometar za obaranje državnog rekorda i disciplini na 6h na istoj trci. Visoko su kotirani i zauzimaju visoke pozicije na svetskim listama.

Pored njih predstavnik udruženja "Ultra Trkač Srbija" je i Dejan Daničić (23) koji nije učestvovao u trci Milano - San Remo usled povrede. On je 3. na svetu u trci na 12h."Projekti i ideje i izazovi ne manjkaju ovim takmičarima ali najveći problem su sponzori i donacije. Cilj koji je bio zacrtan za februar ove godine bio je odlazak na najekstremniju trku na svetu, trka u Sahari (5 dana, 270km u pustinjskim uslovima) ali nedostatak sredstava i nedostatak sluha nadležnih organa je rezultirao da to ipak ostane samo želja. Kao da je u pitanju lična promocija i kao da svi zaboravljaju da su sportisti najbolji promoteri Srbije u svetu", dodao je Nemanja Bojić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track