NAJSKUPLJA SRPSKA REČ: Svakog dana za Kosovo dajemo milion evra
Foto: Beta

Koliko nas košta južna pokrajina

NAJSKUPLJA SRPSKA REČ: Svakog dana za Kosovo dajemo milion evra

Politika -
Statistika Svake godine iz budžeta se izdvaja 360 miliona evra za naše institucije na Kosovu i Metohiji, pokazuju zvanični podaci

BEOGRAD - Što je mnogo, mnogo je.Svake sekunde iz budžeta Srbije 16 evra odlazi na Kosovo i Metohiju, odnosno iz državne kase se u južnu srpsku pokrajinu svakodnevno slije oko milion evra. Godišnje, iz budžeta se odvaja oko 360 miliona evra, a prema zvaničnim podacima - od 1999. do danas na Kosovo je otišlo čak 6,96 milijardi evra!Direktor Kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović potvrđuje da je protekle decenije iz budžeta Srbije godišnje izdvajano oko 360 miliona evra za Kosovo.Plate i socijalna davanja- Novac je trošen na lokalne uprave, plate radnika, socijalna davanja... i na taj način je obezbeđivan opstanak srpske zajednice u južnoj srpskoj pokrajini - kaže za Kurir Mihajlović.Problem je, međutim, to što većina Srba na Kosovu živi na ivici egzistencije i što siromaštvo naročito pogađa ljude u enklavama. Iako kontrola trošenja državnog novca ne postoji, javna je tajna da su na kosovskoj nesreći milijarde završile u džepovima pojedinaca.NesuglasicePremijer Ivica Dačić je, nakon poslednjeg sastanka s delegacijom sa severa Kosova, rekao da briselski sporazum mora da se sprovede i da Vlada raspolaže svim mehanizmima da sporazum primeni.- Mehanizam je jednostavan - ukinete plate, ukinete radna mesta, i rešili ste problem paralelnih institucija. Ali Vlada to ne želi da uradi i zbog toga nastavljamo razgovore sa Srbima sa severa Kosova - rekao je premijer Ivica Dačić. Novi sastanak državnog vrha sa čelnicima četiri opštine sa severa Kosova zakazan je za utorak 7. maj.

Ranđel Nojkić: Običan svet nikad ne vidi taj novac♦ Ranđel Nojkić, jedan od političkih predstavnika Srba južno od Ibra, kaže da „običan svet gotovo da nije video ni dinar“ od milijardi koje su iz državne kase stizale na KiM:- Taj novac ide preko opština, okruga, gde su moguće malverzacije, obično ide preko političkih lidera Srba sa severa Kosova. Mi maltene ne vidimo novac.Za razliku od predstavnika Srba sa severa Kosova, Srbi koji žive u enklavama, južno od Ibra, podržavaju briselski sporazum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track