NAJUREN: Đinđić je oterao Bebu zbog veza sa zemunskim klanom!
Foto: Dado Đilas

Bivši saradnici Zorana Đinđića potvrdili Tadićeve tvrdnje o Vladimiru Popoviću

NAJUREN: Đinđić je oterao Bebu zbog veza sa zemunskim klanom!

Politika -
Postoje podaci da je on imao sastanke sa osobama iz kriminalnih struktura čija su imena bila objavljena u „beloj knjizi“, tvrdi Božo Prelević
1 / 3 Foto: Kurir štampano

BEOGRAD - Tvrdnje bivšeg predsednika države i lidera NDS Borisa Tadića o mogućoj povezanosti Vladimira Bebe Popovića s kriminogenim strukturama veoma su ozbiljne i Tužilaštvo za organizovani kriminal bi moralo da ih preispita, tvrde sagovornici Kurira.Podsetimo, Boris Tadić je u intervjuu Kuriru, reagujući na Popovićeve tvrdnje da ga je progonio i da je zbog toga morao da napusti zemlju, doslovce rekao:Posao za tužioca- Kad je Popović otišao iz zemlje, bezbednosne institucije su se bavile istragom protiv pripadnika kriminalnih struktura koji su blisko okruženje Popovića. Njegov animozitet može biti samo rezultat njegovog poistovećivanja s onima protiv kojih su se vodile istrage ili ugroženost ličnih interesa tim istragama.

Janjušević: Sve ima zabeleženo u datotekama bezbednosnih službi i može da se proveri
Janjušević: Sve ima zabeleženo u datotekama bezbednosnih službi i može da se proveri

Dobri poznavaoci prilika iz vremena najveće moći „vladara iz senke“, kako su Bebu Popovića zvali, tvrde da izjava bivšeg predsednika Srbije nije bez osnova. Da je to tako, potvrđuje i nekadašnji koministar policije a sadašnji advokat Božo Prelević.- Sve što kaže bivši predsednik tužilaštvo treba da ispita jer je on zbog svoje funkcije bio u posedu najpoverljivijih informacija. Tadić nema običaj da govori a da za to nema argumenata, tim pre jer on zna s kim ima posla, to jest da Popović i za mnogo bezazlenije tvrdnje podnosi tužbu. U svakom slučaju, enigma je za šta je on Đinđiću bio potreban, kao što je i enigma kako je danas vaskrsao kao Feniks - kaže Prelević za Kurir.Veze i sa špijunimaPrelević dodaje da je nejasno i kako se on pojavio kao koordinator u akciji „Sablja“.- Ovo pitam zato što postoje podaci da je on imao sastanke s kriminalnim strukturama čija su imena bila objavljena u „beloj knjizi“. Ne znam kakve su prirode bili ti sastanci, ali ima neko ko zna, i to treba da se proveri. Takođe treba da se provere i izjave Jovice Stanišića o njegovim vezama sa stranim obaveštajnim službama, s jednom posebno. Sve u svemu, ima mnogo štošta da se preispita u delanju Popovića. Da zaključim, Popović je, zajedno sa Šešeljem i Mirom Marković, najveća štetočina u poslednjih 20 godina i siguran sam da ga Đinđić nije bez razloga najurio iz vlade - kaže Prelević. Da je to tako, potvrđuje i jedan od kredibilnih svedoka tadašnjeg vremena, koji je imao uvid u izveštaje bezbednosnih službi.

Zna kako je Beba Popović radio... Božo Prelević
Zna kako je Beba Popović radio... Božo Prelević

Oceubica- Zoran Đinđić u početku nije znao za mnoge aktivnosti Bebe Popovića jer ga bezbednosne službe o tome nisu obaveštavale. Međutim, nakon kadrovskih promena u BIA njemu su na sto počele da stižu informacije o susretima Bebe Popovića s nekim ljudima iz sveta kriminala, ali i o njegovoj saradnji s nekim saradnicima stranih obaveštajnih službi. Sve u svemu, kad je uvideo da blizina Bebe Popovića diskredituje i njega i njegovu politiku, udaljio ga je od sebe. Mislim da mu je u sagledavanju stvarne uloge Bebe Popovića dosta pomogao i Zoran Janjušević, koji je u stvari i nadzirao njegov rad. Popović se ponaša kao oceubica, on je čovek koji je sve one koji su mu pomogli uništio jer su neprijatni svedoci njegovih prljavština - kaže naš sagovornik.Ove navode pokušali smo da proverimo kod Zorana Janjuševića, nekadašnjeg Đinđićevog savetnika za bezbednost. On, međutim, nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje svoju ulogu u razotkrivanju mračne strane lika i dela Bebe Popovića.- Molim vas, ne bih o tome. Sve ima zabeleženo u datotekama bezbednosnih službi i ako neko želi da to ispita, ima gde da proveri - bio je kratak Janjušević.SA NJIMA SE BEBA POPOVIĆ SRETAO

Milorad Ulemek LegijaJedan od organizatora ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, članova SPO na Ibarskoj magistrali. Osuđen je na 40 godina zatvora za atentat na Zorana Đinđića, a istu toliku kaznu dobio je i za ubistvo Stambolića.

Ljubiša Buha ČumeSvedok-saradnik, bivši vođa „surčinskog klana“, jedne od najopasnijih kriminalnih grupa u Srbiji. U izvršenju svih težih krivičnih dela bili su povezani s Dušanom Spasojevićem i njegovom grupom, a u trgovini narkoticima s Dragoslavom Kosmajcem. Danas je vlasnik preduzeća „Difens roud“, koje se bavi asfaltiranjem puteva.

Mile Luković KumJedan od vođa „zemunskog klana“, nastradao u policijskoj akciji 27. marta 2003. godine u Meljaku, dve nedelje posle atentata na predsednika vlade Srbije Zorana Đinđića. Venčani kum Dušana Spasojevića. Bio je optužen da je s Vladimirom Milisavljevićem Budalom i Slavkom Stevanovićem Šumskim aprila 2001. godine na Novom Beogradu izveo otmicu Miroslava Miškovića, kao i da je s braćom Simović kidnapovao subotičkog biznismena Milenka Aleksića.

Bivši ministar policije Dušan Mihajlović tvrdi BEBA S MAFIJAŠIMA VODIO PARALELNU VLASTBivši ministar policije Dušan Mihajlović na suđenju po tužbi Bebe Popovića za klevetu, 30. juna 2010, optužio je nekadašnjeg šefa biroa vlade za informisanje Vladimira Popovića Bebu da je s tog mesta, zajedno s kriminalnim strukturama u državi, vodio paralelnu vlast mimo vlade i DOS.- Ove ocene izveo sam iz knjige Popovićevog svedočenja na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića koju je izdao Helsinški odbor - precizirao je Mihajlović.On je pred sudom pročitao delove svedočenja iz knjige iz kojih je, kako je naveo, zaključio da je Popović uvek bio prisutan kada su „tu osuđeni za organizovanje Đinđićevog ubistva Milorad Ulemek Legija i svedok-saradnik Ljubiša Buha Čume“.- Cela ova knjiga svedočenja dokazuje moje tvrdnje da je paralelno sa DOS i kasnije Đinđićevom vladom postojala vlast (bez znanja DOS i vlade) i tajni politički život u kome su glavni akteri bili Popović, Buha, Ulemek i drugi kriminalci - rekao je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track