PRAVOSLAVNA CRKVENA OPŠTINA: Posle oranica očekujemo da nam država vrati i zgrade
Foto: Sasa Urosev

Crkva i restitucija

PRAVOSLAVNA CRKVENA OPŠTINA: Posle oranica očekujemo da nam država vrati i zgrade

Srbija -
Nećemo insistirati da se u procesu restitucije uradi nešto što bi bilo na štetu OŠ „Vuk Karadžić“, privatnog vlasnika, ali i Kikinde- kaže protojerej Jovan Silaški
1 / 3 Foto: Sasa Urosev

KIKINDA - Nakon vraćenih 330 hektara zemlje koja im je oduzeta 1959. godine Pravoslavna crkvena opština u Kikindi podnela je Agenciji za restituciju zahtev za povraćaj i nekoliko nekretnina u centru grada. Pored zgrade OŠ „Vuk Karadžić“ koje se nalazi tik pored Parohijskog doma, na spisku su sala Narodnog pozorišta, ali i reprezetativna zgrada bivšeg ugostiteljskog preduzeća „Avala“, koju je svojevremeno na javnoj licitaciji, kupio nekadašnji proslavljeni fudbaler Mladen Krstajić.

Ovaj objekat nalazi se pod zaštitom države, a bivši reprezentativac koji se pre odlaska u „Partizan“, „Verder“ i „Šalke 04“, u Kikindi fudbalski afirmisao, izdvojio je značajna sredstva za obnovu fasade .

Protojerej Jovan Silaški, nema dilemu da će i u pogledu povraćaja nekretnina, Agencija za restituciju doneti ispravno rešenje: -Nećemo, ipak, insistirati da se se u procesu restitucije uradi nešto što bi bilo na štetu OŠ „Vuk Karadžić“, privatnog vlasnika, ali i Kikinde. Može da se izvrši i nadoknada u novcu, ili ponudi zamena za neku drugu zgradu.Tražimo samo da nam se vrati naša imovina, i ispravi višedecenijska nepravda. Nadamo se da će, na obostranu korist, pitanje ovih nekretnina biti valjano rešeno - kaže protojerej Silaški.

Mladen Krstajić tek je ovih dana saznao za zahtev Pravoslavne crkvene opštine:- Čuo sam da se na spisku nekretnina koja crkva potražuje, nalazi i zgrada koju sam regularno kupio pre 11 godina na javnoj licitaciji. Ostavljam crkvi i državi da se dogovore šta će uraditi. Meni su obraz i savest čisti. Novac sam pošteno zaradio igrajući fudbal, a na taj način sam i ovu zgradu kupio - kaže za Kurir Krstajić.Njegovi sportski i ljudski kvaliteti su neosporni. Za izraženu humanost i podršku kikindskom sportu, Krstajić je pre nekoliko godina dobio godišnju opštinsku nagradu. Omogućio je odlazak u jednu nemačku kliniku na složenu operaciju šaka Branislavu Zrniću, sekretaru RK “Crvena zvezda” iz Mokrina, a svojevremeno sa grupom naših proslavljenih fudbalera, učestvovao u akciji sakupljanja novca za završetak radova na izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track