NAPAD NA AMBASADU: Nemački udar na Nikitovića
Foto: Zorana Jevtić

Budnestag traži kazne

NAPAD NA AMBASADU: Nemački udar na Nikitovića

Politika -
Nemačka traži da se otkriju napadači na nemačku ambasadu 2008. godine, ali pre svih nalogodavci, u kojima Zapad prepoznaje nekad najbližeg saradnika lidera DSS Aleksandar Nikitovića

BEOGRAD - Aleksandar Nikitović je čovek koji će morati da odgovara za napad na nemačku ambasadu u Beogradu tokom mitinga „Kosovo je Srbija“ 2008. godine!

Ovako bi se, prevedeno na srpski, mogao pojasniti jedan od nemačkih uslova iz deklaracije koju je usvojio Bundestag pre dva dana.

Naime, u toj deklaraciji piše da pristupni sporazumi mogu da budu okončani tek kad srpske vlasti i sudovi učine sve da u potpunosti rasvetle napad na nemačku ambasadu i pravosnažno osude napadače i one koje su vukli konce.- Kad to kaže, Nemačka misli pre svega na najbližeg saradnika tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, njegovog šefa kabineta Aleksandra Nikitovića. Slučaj napada na nemačku ambasadu mora biti rasvetljen jer time Srbija dokazuje da je pravna država - ističe izvor Kurira.

Iako su mediji ranije apostrofirali odgovornost Nikitovića, pa i nekadašnjeg šefa BIA Radeta Bulatovića, bivši američki ambasador Kameron Manter napisao je da je Koštunica taj koji je direktno odgovoran za napad na strana diplomatska predstavništva.

Petar Petković, portparol DSS, u kratkoj izjavi za Kurir rekao je da je jedno ultimatum, a drugo pitanje pravne države i njenih pravosudnih organa. Preko portparola naša pitanja upućena su i Koštunici, a Nikitović je uporno prekidao telefonsku vezu. Bulatović, po pravilima Ministarstva spoljnih poslova, ne može da daje izjave jer je imenovan za ambasadora Srbije.

Osoblje nemačke ambasade je 21. februara 2008. evakuisano s krova zgrade ambasade, koja je oštećena kamenicama i bakljama, a teže posledice sprečila je policija. Prošle godine protiv istih 12 lica koja su optužena za paljenje američke ambasade podignuta je i nova optužnica i za napad na nemačku ambasadu, a proces protiv njih počeo je u aprilu.

Analitičar Predrag Simić smatra da je nemački zahtev legitiman jer je paljenje njene ambasade udar na integritet Nemačke.

- Ne mogu da tvrdim da je jedan od presudnih, ali Srbija će, ako želi da bude u društvu evropskih zemalja, morati da i na ovom slučaju pokaže da je pravna država. I slučaj mora da bude rešen, a izvršiocima i nalogodavcima presuđeno. Ne bih o imenima, jer to prosto nije pitanje za mene - naglasio je Simić.

Srbija platila odštetuKako Kurir saznaje, zbog paljenja ambasade Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je izvinjenje Nemačkoj, a u decembru 2008. godine naša država platila je odštetu.- Tužilaštvo je od nemačke ambasade tražilo snimke od tog dana i dozvolu da policija izvrši uviđaj, ali im to nije odobreno - kaže naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track