Napad u Bostonu izveden ekspres loncima punim eksera
Foto: Dejli Mejl

Nečovečno

Napad u Bostonu izveden ekspres loncima punim eksera

Planeta -
Snažne eksplozije desile su se u razmaku od 10 sekundi i oko 90 metara, usmrtivši, prema poslednjim podacima, troje ljudi, a ranivši više od 170
1 / 4 Foto: Rojters

BOSTON - Eksplozivna naprava, koja je ubila troje, a ranila više od 170 ljudi na Bostonskom maratonu, bila je napravljena od ekspres lonaca, punjenih metalom i čeličnim kuglicama, rekla je danas osoba upućena u istragu.

Ta neimenovana osoba je navela da su u eksploziji korišćeni ekspres lonci od šest litara, stavljeni u crne vreće za kampovanje, postavljene po zemlji. Vreće su bile napunjene komadićima metala, eksera i metalnih kuglica.

Predsednik SAD Barak Obama proglasio je bombaški napad u Bostonu terorističkim aktom, a novinarima u Beloj kući je naveo da američke vlasti još ne znaju ko stoji iza njega, a takođe niko nije ni preuzeo odgovornost. Glavni agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Ričard Deslorijers rekao je da će "ići do kraja sveta" kako bi pronašli onoga ko je u izveo smrtonosni napad tokom jednog od najčuvenijih praznika Bostona, Dana patriota.

On je dodao da je FBI tokom istrage dobio "brojne dojave", razgovarao sa svedocima i analizirao mesto zločina. Jedan evropski bezbednosni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da prvi dokazi ukazuju da napad nije delo bombaša samoubica, ali da je još prerano da bi ta mogućnost u potpunosti bila isključena.

Pakistanski talibani, koji su pretili napadima u SAD zbog podrške koju Vašington pruža pakistanskoj vladi, odbacili su odgovornost za napad. Snažne eksplozije desile su se u razmaku od 10 sekundi i oko 90 metara, usmrtivši, prema poslednjim podacima, troje ljudi, a ranivši više od 170.

Doktori su naveli da su iz tela povređenih izvadili mnoštvo oštrih predmeta, od eksera do čeličnih kuglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track