NAPETO U KIJEVU: Rušenje vlade odloženo

Parlament odbacio zahtev opozicije

NAPETO U KIJEVU: Rušenje vlade odloženo

Planeta -
Opozicioni lideri, među kojima i bivši bokserski šampioni Vitalij Kličko, podneli su nacrt rezolucije u kojem se navodi da je vlada izdala Ukrajince jer je odustala od potpisivanja ključnog dokumenta sa EU pod pritiskom Rusije
1 / 5

KIJEV - Ukrajinski parlament odbacio je zahtev opozicije da se glasa o nepoverenju vladi zbog odluke Viktora Janukoviča da ne potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU.

Unutar parlamenta, opozicioni predstavnici su uzvikivali "sramota" i "revolucija" dok su govorili poslanici iz redova vladajuće partije, dok su opozicioni govornici izviždani, preneo je AP.

"Sramota za vašeg predsednika i sramota za vašu vladu", uzvikivao je Arsenij Jacenjuk, poslanik najveće opozicione partije Otadžbina, dok se nekoliko hiljada demonstranata okupilo ispred zgrade parlamenta, pozivajući na smenu vlade.

Nakon izlaganja poslanika različitih političkih stranaka, parlament će razmotriti da li će na glasanje staviti zahtev opozicije za nepoverenje vladi.

Ukrajinska opozicija je zatražila da se glasa o poverenju vladi premijera Mikole Azarova, nakon višednevnih masovnih protesta zbog odluke vlasti da ne potpišu Sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji i okrenu se Moskvi.

Zasad nije jasno da li će opozicija prikupiti neophodnu podršku kako bi se glasanje održalo. Ukoliko se glasanje održi, da bi se izglasalo nepoverenje vlade, neophodno je najmanje 226 od ukupno 450 glasova poslanika, ali opozicija raspolaže sa dalekom manje mesta u parlamentu.

Opozicioni lideri, među kojima je i bivši bokserski šampioni Vitalij Kličko, podneli su nacrt rezolucije u kojem se navodi da je vlada izdala Ukrajince jer je odustala od potpisivanja ključnog dokumenta sa EU pod pritiskom Rusije.

Na protestima tokom vikenda demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac i šok bombe kako bi ih rasterala, dok je situacija juče bila mirnija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track