SUKOBI U MITROVICI: Odjekuju detonacije, ima više povređenih! Albanci kamenicama gađali Kfor!
Foto: Tanjug

Sve zbog Parka mira

SUKOBI U MITROVICI: Odjekuju detonacije, ima više povređenih! Albanci kamenicama gađali Kfor!

Srbija -
U blizini mosta i na samom mostu preko Ibra, stacionirane su jake snage interventne jedinice kosovske policije, kao i pripadnici anmeričkog, italijanskog i poljskog kontigenta KFOR.
1 / 7 Foto: Twitter

KIM - U blizini mosta na Ibru u južnom delu Kosovske Mitrovice u toku su sukobi nekoliko stotina Albanaca koji se protive izgradnji "Parka mira" na tom mostu i pripadnika kosovske policije i Kforra.

Dva policajca i jedan novinar su povređeni a jedno policijsko vozilo je oštećeno u neredima koji su izbili danas.

16.50 - Dve jake detonacije jedna za drugom su se čule pre nekoliko momenata kao posledica eksplozije jednog vozila koje je zapaljeno.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

16.48 - Novinari koji se nalaze na mestu događaja izveštavaju da je ceo prostor oko mosta nemoguće videti od suzavca koji je upotrebljen nad demonstrantima. Suzavac na demonstrante, pored pripadnika Kosovske policije, sada bacaju i pripadnici Euleksa.

Kosovska policija je uspela da demonstrante udalji sa mosta na 300 metra.

Albanci su zasuli kamenicama pripadnike kosovske policije i pripadnike Kfora koji su na odgovorili suzavcem i šok bombama. Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić, koji se nalazi s okupljenim Srbima u blizini mosta preko Ibra, rekao je da podržava svaki vid izražavanja slobodne volje građana i dodao da ne želi da veruje da iza slogana "Ili mi ili vi", pod kojim se održava protest u južnom delu grada, stoji nešto što nema konotaciju mira.

Rakić je ocenio da je izgradnja "Parka mira" potez ka normalizaciji situacije u Kosovskoj Mitrovici i pozvao prištinske vlasti da ublaže retoriku koja je i dovela do današnjih demonstracija.

"Očekivao sam da izgradimo jos lepši i veći park u kome će se igrati i srpska i albanska deca", kazao je Rakić i dodao da mir mora da bude prioritet i da međuetničkih sukoba više ne sme biti. Gradonačelnik južnog, albanskog dela Kosovske Mitrovice Agim Bahtari rekao je da će videti šta će se desiti sutra.

Učesnici protesta nose zastave Albanije, SAD i Oslobodilačke vojske Kosova i pevaju pesme koje veličaju tu organizaciju. U blizini mosta i na samom mostu preko Ibra, stacionirane su jake snage interventne jedinice kosovske policije, kao i pripadnici anmeričkog, italijanskog i poljskog kontigenta KFOR.

Na raskrsnici u blizini mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice okupili su se Srbi koji prate razvoj situacije u južnom delu grada. Učesnici protesta su nešto posle 15 časova na nekoliko minuta pomerili kordon policije koji je stajao ispred njih a jedan Albanac prošao je pored vojnika i počupao nekoliko stabala iz betonskih žardinjera.

Situacija oko mosta na Ibru je trenutno mirna ali i napeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track