NAPRAVITE SAMI: Prirodna i jeftina zaštita od komaraca!
Foto: Shutterstock

Sprej

NAPRAVITE SAMI: Prirodna i jeftina zaštita od komaraca!

Život -
Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih, kaže doktorka Ljubinka Stojković

Leto pored lepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. Iako su oni samo po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza. U te svrhe možete da se poslužite kupovnim sprejevima punim hemikalija, ili da se odlučite za mnogo prirodniju varijantu.

"Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih. Među takve biljke spadaju nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica", kaže dr Ljubinka Stojković, fitoterapeut.

Ove biljke su rasprostranjene na našim područjima, nisu skupe i učinkovite su. Za početak će vam biti potrebna voda, medicinski alkohol, menta i lavanda. Šolju vode prokuvajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je mešano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomešajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.

Iako je ovaj sprej jako delotvoran, dr Stojković naglašava da treba izbegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namenjen dečijoj koži.

"Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o deci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodte limunov sok ili jabukovo sirće", savetuje naša sagovornica.

Zato isprobajte ovaj drugi recept, koji ne sadrži alkohol, a nešto je jači i intenzivniji. Trebaće vam litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mešavine.

Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i puistite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedelje. Bitno je da se smesa svakodnevno promućka. Nakon potrebnog perioda, biljke osedite a dobijnu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.

Pre upotrebe, aromatično sirće pomešajte sa vodom u razmeni 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej. Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dečija koža reaguje, savetuje fitoterapeut. A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rešenje iz prirode.

"Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u zdravoj hrani. Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, u pustite da odstoji i da se ošuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske eakcije na ujed komarca", kaže dr Ljubinka Stojković.

(Žena Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja