NAPREDUJEMO: Pregovori počinju za srpsku Novu godinu!
Foto: Shutterstock

Dobre vesti iz Brisela za evropski put

NAPREDUJEMO: Pregovori počinju za srpsku Novu godinu!

Politika -
Savet EU odrediće na Vidovdan datum za početak pregovora o pristupanju, pretpostavlja se da će to biti 14. januar 2014.

BEOGRAD - Konačno!Savet EU odrediće Srbiji u petak 28. juna konkretan datum za početak pregovora o pristupanju, a kako se nezvanično pominje u diplomatskim krugovima u Briselu, pregovori će najverovatnije početi 14. januara, prvog dana nove godine po julijanskom kalendaru!

Presudna večeraKako saznaje Tanjug od visokog diplomatskog izvora iz uticajne zemlje, u zaključcima koje će doneti Savet, u petak u Briselu biće saopšteno da Srbija počne pregovore u januaru, pod uslovom da dotle bude implementirano sve što treba iz briselskog sporazuma. Prema rečima ovog izvora, EK će u decembru podneti Savetu još jedan izveštaj o napretku u sprovođenju prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a do tad će već biti obavljene pripremne radnje, kao što su izrada pregovaračkih platformi i skrininzi.- To znači da će Srbija u januaru već otvoriti prvo poglavlje - rekao je taj diplomata, a prelomni događaj da se steknu uslovi da Savet EU ne odloži odluku o datumu bila je radna večera kod Eštonove 20. juna, sa Dačićem, Vučićem i Tačijem. Eštonova je saopštila da je na toj večeri postignut „značajan napredak“ u procesu normalizacije, a iste reči upotrebila je u pismu koje je poslala šefovima država i vlada EU.- Posle pisma je postalo mnogo teže pronaći argumente da se Srbiji ne dodeli datum - kaže ovaj diplomata i dodaje da je klauzula o još jednom izveštaju o napretku bila ustupak Nemačkoj.Ustupak Nemcima- Ukoliko se sporazum ne bude sprovodio, još bi postojala mogućnost da se pregovori odlože ili otkažu, i to je umirilo Nemce - dodaje on.U Luksemburgu juče i danas zasedaju šefovi diplomatija EU, koji će najverovatnije zaključiti da treba pokrenuti pregovore o članstvu sa Srbijom, a konačnu odluku doneće šefovi država i vlada 28. juna.

Bundestag spremio pozitivnu ocenuNebojša Stefanović, predsednik Skupštine, rekao je juče u Berlinu posle sastanka s predsednikom Bundestaga Norbertom Lamertom da će Bundestag 27. juna dati pozitivnu ocenu da se Srbiji odredi konkretan datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track