Naredni sastanak Dačića i Tačija 17. januara
Foto: Tanjug

Naredni sastanak Dačića i Tačija 17. januara

Politika -
Dvojica premijera potvrdila su zaključke radne grupe za IBM, po kojima su dva prelaza spremna i biće otvorena 10. decembra, a druga dva 31. decembra

BRISEL - Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili su se sinoć da do kraja decembra prorade četiri granična prelaza između centralne Srbije i Kosova, a njihov naredni sastanak biće održan 17. januara, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Tokom razgovora je, kako se navodi, analiziran napredak u primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima/granicom (IMB), a dvojica premijera potvrdila su zaključke radne grupe za IBM, po kojima su dva prelaza spremna i biće otvorena 10. decembra, a druga dva 31. decembra.

Dačić i Tači dogovorili su se da imenuju svoje oficire za vezu za dijalog, a tu ulogu će, u okviru posredovanja u dijalogu, u prvo vreme obavljati predstavnik delegacije EU u Beogradu, odnosno kancelarije EU u Prištini.

Kosovski premijer potvrdio je da je unutar Kosovske policije već formirana multietnička specijalna jedinica koja će biti zadužena za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa, piše u saopštenju. Dve strane dogovorile su se, navela je Ešton, da rade na obezbeđivanju transparentnog protoka novca namenjenog srpskoj zajednici na Kosovu. Dačić i Tači sporazumeli su se i da nastave rad na pitanjima energije i telekomunikacija na nivou eksperata, kao i da intenziviraju saradnju srpske i kosovske komisije za nestale, piše u saopštenju Ketrin Ešton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track