NARODE, POBEDILI SMO: Mala Ljubica Adamić dobila novo srce!
Foto: Nebojša Mandić

SRBIJO, KONAČNO SE RADUJ: Spasli smo život jednog deteta

NARODE, POBEDILI SMO: Mala Ljubica Adamić dobila novo srce!

Društvo -
Uspeli smo zajedno: Devojčica kojoj je Kurir pomogao u prikupljanju novca za preskupu transplantaciju u Beču juče operisana i uspešno se oporavlja

BEOGRAD - Ovaj dan porodica Adamić čekala je dve godine!- Imam predivnu vest, prvo ću vama da je saopštim, pa tek posle zovem rodbinu. Moja Ljubica je noćas operisana, dobila je srce, sad je novo dete! Uspeli smo zajedno! Ne mogu lepo ni da vam ispričam koliko mi podrhtava glas, plače mi se od sreće. Moja žena Katica je uzbuđenija, ne zna gde se nalazi od radosti. Konačno smo završili ovu pretešku borbu.Ovo je juče ujutro rekao Šimi Adamić kad nam se javio iz Beča, baš iz AKH bolnice, u kojoj je mala Ljubica (2,5) konačno operisana.- Sad je sve kako treba, noćas ću mirno da legnem u krevet i prvu noć ću zaspati bezbrižan. Najviše vama treba da zahvalim, zato vam se prvo i javljam, bez Kurira ništa ne bismo uradili, hvala vam od srca, sve ću da častim i proslavićemo zajedno kad mi se dete vrati kući - rekao nam je Šimi.Operacija trajala pet satiLjubica je mesecima ležala u austrijskoj bolnici prikačena na mehaničko srce i čekala da se pojavi odgovarajući organ. Konačno, to se i desilo u utorak u osam uveče. Već u deset sati Ljubica je primljena u operacionu salu, a dva sata posle ponoći hrabra beba otpočela je život s novim, zdravim srcem.- Bio sam u Novom Sadu kad me je Katica pozvala iz Beča, negde oko osam uveče. Javio sam se, a s druge strane veze čuo sam samo nju kako jedva govori. Nisam znao da li plače ili se smeje, samo je ponavljala „Stiglo je“. Presekao sam se u prvom momentu, uplašio sam se, pomislio sam da nam se nije nešto desilo s detetom, ali sam ubrzo shvatio da pokušava da mi kaže da je stiglo srce i da plače od sreće! Pretrnuo sam. Toliko me je sve obuzelo u momentu. I tuga i sreća i olakšanje, nisam znao gde se nalazim, niti sam mogao da dišem i pričam. Samo sam znao da treba hitno da se stvorim u bolnici i da budem uz ženu i dete - priča presrećni otac Šimi.Prijatelj je Šimija odmah odvezao na aerodrom i prvim letom je otišao do Beča. Ljubica je nakon transplantacije odmah ojačala, a telo joj je odlično prihvatilo novo srce.To je novo dete- Ne možete da zamislite kolika je to razlika. To je novo dete. Odmah se vidi kako lakše diše, puls joj je normalan, a na monitoru se vidi da su otkucaji srca uravnoteženi. Doktori kažu da su prezadovoljni intervencijom i da je naša Ljubica van opasnosti i da je sve idealno - priča Šimi.Mala Ljubica boluje od restriktivne kardiomiopatije, bolesti od koje je bolovala i mala Tijana Ognjanović, koja je, nažalost, preminula u Hjustonu u SAD.

Šansa za odbacivanje organa nakon transplantacije je 50 odstoProfesor dr Višeslav Hadži-Tanović, kardiolog, objašnjava za Kurir kakva je bolest restriktivna kardiomiopatija i kako pacijenti podnose transplantaciju.- Došlo je do propadanja srčanog mišića kod pacijenta i tada snaga srca opadne na manje od 20 odsto. Operacija se izvodi jer ne pomažu lekovi. Ako je sve u redu posle operacije, potrebno je da tim lekara prati pacijenta kome je izvršena transplantacija. Nažalost, u 50 odsto slučajeva u prvih godinu dana dolazi do odbacivanja organa, pa je najbitnije da se odbrambene snage organizma svedu na najmanju moguću meru, da telo ne bi odbacilo nov organ. Takođe, najveći rizik su infekcije i zbog svega toga pacijent nakon operacije treba da ostane u bolnici još nekoliko meseci - kaže Hadži-Tanović.

Humano... Vicepremijer kaže da država mora da pomaže deci
Humano... Vicepremijer kaže da država mora da pomaže deci

Vučić pomogao Ljubici: Obećao pomoć i posle operacijePrvi potpredsednik Vlade se prvi od svih političara ponudio da pomogne bolesnoj devojčici, nakon čega je otišao u Zasavicu i Ljubičinom ocu Šimiju uručio 10.000 evra u ime članova SNS.- Za decu koja su bolesna kao mala Ljubica mora da ima novca. Iako je u Srbiji teško, kad imate veliko srce i želju da pomognete, uvek se nađe načina - rekao je Vučić u aprilu, dodajući da će i nakon operacije biti spreman da ponovi ovaj humani gest.

Spasli ste mi dete: Kurir najviše pomogaoKurir je o maloj Ljubici, koja je imala restriktivnu kardiomiopatiju, prvi objavio tekst u maju prošle godine, a u aprilu ove godine preuzeli smo na sebe prikupljanje novca i svakodnevno objavljivali apel za pomoć, angažovali se u vezi sa dobijanjem SMS broja, pozivali političare, biznismene i poznate da bismo na kraju svi zajedno sakupili 120.000 evra, koliko je koštala devojčicina operacija. Porodica Adamić od srca zahvaljuje svima koji su pomogli.- Hvala vam od srca, spasli ste mi dete. Želim da zahvalim svakome ko je učestvovao u prikupljanju novca. Molim vas, obavestite Anu Bekutu, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, glumce Baneta i Sergeja Trifunovića i druge - kaže Šimi.

Radost... Članovi porodice Adamić ispred bolnice u Beču
Radost... Članovi porodice Adamić ispred bolnice u Beču

Brat Dragan plakao od radostiZbog Ljubičine operacije njene sestre i braća su s roditeljima došli u Beč da posete sestricu. Najviše se obradovao mali Dragan, koji je prošle godine molio oca da ga odvede u bolnicu kako bi on dao svoje srce za Ljubicu.- Dragan je najosetljiviji. On je toliko vezan za sestru da je celo jutro preplakao od sreće i radosti. Non-stop su mu išle suze - kaže Šimi.

Oni su pomogli da se plati operacija- Aleksandar Vučić u ime članova SNS uručio je Šimiju 10.000 evra- pevačica Ana Bekuta donirala je 10.000 evra- Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, donirao je 1.000.000 dinara- glumci Sergej i Bane Trifunović organizovali su humanitarnu žurku za Ljubicu- TV Pink pridružila se Kurirovoj humanitarnoj akciji i u rijalitiju „Farma“ kad su učesnici nosili majice s brojevima računa- ogroman broj građana takođe je donirao novac

Hronologija

Istorija borbe male Ljubice Adamić- Ljubica Adamić je sa 15 meseci doživela infarkt srca- Nakon toga joj je dijagnostikovana restriktivna kardiomiopatija. Jedini spas je bila transplantacija srca od 120.000 evra- Početkom maja 2012. godine Šimi Adamić je došao u Kurir s molbom za pomoć- Ubrzo posle toga Kurir je bio u njihovoj porodičnoj kući u Zasavici kod Sremske Mitrovice. Upoznali smo porodicu i malu Ljubicu, koja je tada bila u svom domu- Prvi tekst o Ljubici izašao je u Kuriru 18. maja 2012. godine, a odmah zatim i ostali- Kuriov dodatak o zdravlju DR Kurir objavio je još dva puta apel za pomoć maloj Ljubici- U aprilu ove godine Kurir je potpuno preuzeo na sebe akciju prikupljanja- U međuvremenu Ljubici se pogoršalo stanje, pa su je smestili u bečku bolnicu i prikačili na mehaničko srce- Kurir je svakog dana objavljivao apel za pomoć devojčici i za 12 dana, tačnije 20. aprila, prikupljena je cela suma potrebna za operaciju- Srce za Ljubicu stiglo je 30. jula u osam sati uveče- Ljubica je operisana 31. jula u dva sata po ponoći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track