Naser Keljemendi uhapšen na Kosovu

Dolijao balkanski narko-kralj

Naser Keljemendi uhapšen na Kosovu

Crna Hronika -
Nasera Keljmendija (56), za kojim je bila raspisana međunarodna poternica, Stejt department označio kao najveću opasnost po SAD

PRIŠTINA - Stvorio imperiju od šverca heroina iz Turske i Albanije!Naser Keljmendi (56), koji se sumnjiči da je vođa albanske mafije na Balkanu, uhapšen je u nedelju oko 20.30 sati u Prištini.- Kosovska policija uhapsila je Keljmendija, za kojim je bila raspisana međunarodna poternica. Osim njega, priveden je i Fuad N. (32) zbog sumnje da je pomagao Keljmendiju tokom bekstva - potvrdio je Baki Keljani, portparol policije.Prilikom hapšenja policija je pretresla dva stana koja su koristili Keljmendi i Fuad N. i tom prilikom zaplenila dva vozila i razne dokaze, kazao je izvor Kurira.Za Keljmendijem je u septembru prošle godine, nakon policijske akcije „Lutka“, čiji je cilj bio razbijanje više organizovanih kriminalnih grupa, raspisana međunarodna poternica. Tad je uhapšeno 18 ljudi, a među njima je bio i Bojan Cvijan, bivši šef odeljenja za narkotike u SIPA.- Keljmendi je osumnjičen za organizovanje ubistva Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu 2007. Takođe, prema policijskim informacijama, Keljmendi je glavni finansijer i organizator trgovine heroinom, koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar i odatle u zapadnu Evropu - kaže naš sagovornik.Naser Keljmendi od prošle godine se nalazi na crnoj listi američkog Stejt departmenta kao osoba koja predstavlja najveću opasnost po SAD. SIPA je u prezentaciji pod nazivom „Zločinačka organizacija Naser Keljmendi“, koju je u novembru 2008. predstavila na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, navela da je Keljmendi na čelu jedne od najbolje uređenih organizacija u regionu, koja je umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i zelenašenje.

Keljmendijev hotel u Ulcinju
Keljmendijev hotel u Ulcinju

Komplikovano izručenje Bosni♦ U Ministarstvu pravde Kosova kažu da je ekstradicija Keljmendija BiH moguća, iako će biti komplikovana budući da BiH nije priznala Kosovo. Driton Lajći, savetnik ministra, rekao je da će se u tom slučaju tražiti pomoć Euleksa, jer ta misija ima direktne kontakte s vlastima u Bosni.

Ako nastradam, biće to zbog pi..e!Naser Keljmendi rođen je u Peći, živeo je u Sarajevu, a često je putovao u Crnu Goru. Na računu je imao oko 10 miliona evra, a uporno je tvrdio da je „samo trgovac, čist pred zakonom i Bogom“. Govorio je da voli žene i skupocene automobile.- Ako ikad nastradam, to će biti zbog pi..e - često je citirana Naserova izjava.Keljmendi je kriminalni dosije počeo da „puni“ u Peći još kao 19-godišnjak.- Tad je osuđen na 18 meseci zatvora zbog pokušaja ubistva. U Srbiji je policiji poznat po nasilničkom ponašanju i tučama - kaže izvor Kurira iz istrage.Keljmendi se do osamdesetih godina na Kosovu bavio švercom tekstila i zlata iz Turske, dok je devedesetih krijumčario naftu, cigarete i narkotike. Početkom sukoba na Kosovu navodno se posvetio krijumčarenju oružja.- Keljmendi je 2003. bio pod istragom zbog bombaškog napada i podmetanja požara. Sumnjičen je za iznudu, a u Peći se navodno bavio preprodajom deviza i švercom cigareta - naveo je Interpol.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track