Nastavak debate o setu zakona, pa o rebalansu
Foto: Tanjug

Skupština Srbije

Nastavak debate o setu zakona, pa o rebalansu

Politika -
Parlamentarci bi, pošto pređu na razmatranje rebalansa budžeta, trebalo da debatuju i o izmenama Zakona o budžetskom sistemu, o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlogu zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru

BEOGRAD - Skupština Srbije nastaviće danas debatu o paketu zakona namenjenih fiskalnoj konsolidaciji, a nakon toga poslanici bi trebalo da započnu i raspravu o predlogu budžeta za narednu godinu.

Poslanici su juče započeli vanredno zasedanje i raspravu o 24 zakona, čiji je cilj trajno zaustavljanje rasta budžetskog deficita, a rasprava je prekinuta nakon osam časova debate.

Parlamentarci bi, pošto pređu na razmatranje rebalansa budžeta, trebalo da debatuju i o izmenama Zakona o budžetskom sistemu, o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i Predlogu zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru.

Rebalansom budžeta predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta.

Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda. Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.

Uoči rasprave o rebalansu budžeta neki od poslanika su juče izneli stavove svojih stranaka, a podršku tom najvažnijem finansijskom aktu i merama fiskalne konsolidacije vlade najavile su članice vladajuće koalicije, dok niko iz opozicije nije najvio podršku tim aktima.

Socijalisti ističu da bi rebalans budzeta i mere trebalo da dovedu do ozdravljenja javnih finansija, dovođenje javnog duga u zakonite okvire i smanjenje deficita, poslanici URS da rebalansom budžeta niko ne može da bude u potpunosti zadovoljan, ali da je to svakako korak dalje od ivice provalije na kojoj se Srbija nalazi.

S druge strane, opoziciona SVM kaže da je veći problem od rebalansa budzeta predlog izmena zakona o budzetskom sistemu koje će, kako smatraju u toj stranci, u potpunosti onemogućiti da se izračuna koliki su prihodi Vojvodine.

SPO najavljuje da neće podržati predloženi rebalans iako je prema njihovom mišljenju politika vlade na sređivanju finansija na dobrom kursu, ali nedovoljno, jer je "potrebna suštinska reforma javnog sektora".

LDP i dalje traži povlačenje rebalansa iz skupštinske procedure i navodi da taj predlog "samo prdubljuje spiralu haosa u kojoj se srpska ekonomija nalazi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track