Naučite tehniku 7/11 koja zaustavlja stres

Obratite pažnju na disanje

Naučite tehniku 7/11 koja zaustavlja stres

Život -
U borbi protiv stresa, tablete nisu jedini lek. Stres možete pobediti i treningom svesnosti

Vežbanje svesnosti znatno snižava nivo stresa, tvrde lekari, a poklonici ove tehnike ističu da poboljšava i pamćenje i povećava kreativnost. Inovativnu antistres tehniku propagira i američki Nacionalni institut za zdravlje.

U ovoj novoj tehnici opuštanja ne morate da sedite u polumraku, prekrštenih nogu, možete je neprimetno praktikovati i bilo kad i bilo gde - tokom razgovora ili sastanka, u javnom prevozu, dok se tuširate ili perete zube.

Cilj je u svakom trenutku biti potpuno svestan svojih osećanja i onoga što radite. Da biste se rešili stresa, zaboravite na pisanje poruka dok razgovarate s partnerom i na čitanje imejla dok smišljate šta ćete kuvati.

Vežbu svesnosti počnite jednostavnom tehnikom disanja “7/11”.Sve što treba da uradite je da brojite do sedam dok udišete i do 11 dok izdišete. Uz izdisaje duže od udisaja telo se prirodno opušta, a brojenje pomaže umu da “pobegne” od svega što ga ometa. Dok ste vi zaposleni disanjem i brojanjem, mozak je primoran da prikoči. Na trenutak prestaje da bude zagušen brigama i opušta se, a vi postajete efikasniji u svemu, pa i u odnosu s partnerom.

"Kad um odluta, možete pasti u zamku turobnog razmišljanja o prošlosti ili repriziranja briga vezanih za budućnosti, što je prečica za probleme i depresiju i na kraju za svađe s partnerom", upozorava psihoterapeut Padraig O’Morain.

Tehnikom svesnosti mozgu dajete predah, pomažete mu da uspori, pročišćavate um i pažnju usmeravate na ono što radite, a upravo je to recept za unutrašnji mir i zadovoljstvo, koji su temelji skladne veze. Time se razvija i sposobnost da istinski slušate partnera, što je jedan od temelja uspešne komunikacije i veze.

Ako ste se posvađali zbog toga što se vi više brinete o kući i deci ili zato što oboje mislite da ste zapali u monotoniji, umesto da u glavi reprizirate bolnu epizodu, što pojačava teskobu i ljutnju, iskoristite tehniku “7/11”. Dok partner govori, nemojte smišljati protivargumente niti se prepuštati crnim slutnjama.

Suština tehnike svesnosti jeste da se prizemljite u sadašnjosti - skoncentrišite se na svoje telo i duboko dišite. Dok partner govori, lagano se nagnite prema njemu i slušajte gledajući ga u lice. Kad završi, kratko ponovite ono što je rekao, kako bi se uverio da ste ga saslušali, pa smireno recite šta mislite o tome.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track