Ne ignorišite bol u leđima!

Diskus hernija

Ne ignorišite bol u leđima!

Život -
Oboljenje koje najčešće zahvata donji, lumbalni deo kičme može da izazove velike probleme, zato je važno na vreme prepoznati simptome i podvrgnuti se terapijskom lečenju

Osetili ste oštar bol u donjem delu leđa, odmah iznad zadnjice, i u početku ga niste shvatali ozbiljno jer ste mislili da ste samo predugo sedeli ili nezgodno spavali. Međutim, bol je ubrzo počeo da se pojačava, a posebno je jak kad se nakašljete ili kinete. Tada zna da potraje i duže. Da stvar bude gora, često se dešava da se širi i duž noge, a ponekad vam se čini da su vam i stopala toliko teška da ne možete da napravite ni nekoliko koraka.Iako ovi simptomi na početku ne deluju alarmantno, ipak se obavezno javite lekaru, jer su navedene tegobe karakteristične za bolest kičme diskus herniju. Naravno, ne paničite jer ne treba odmah pomišljati na najgore, ali nemojte da vam padne teško da odete na jedan kontrolni pregled.Dr Olga Nikolić, specijalista fizikalne i rehabilitacione medicine na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, objasnila je za Dr Kurir da se kičmeni stub, koji čoveku omogućava uspravni hod, sastoji od 33 do 35 pršljenova, a da se između svaka dva (osim u trtičnom delu), nalazi svojevrsni amortizer ili međupršljenski diskus.- Oboljenje pod nazivom diskus hernija podrazumeva pomeranje tih diskusa smeštenih između pršljenskog prostora, i to najčešće u slabinskom, a ređe i u vratnom delu kičme. To se dešava usled degenerativnih promena i nakon trauma, pri čemu želatinozno jezgro međupršljenskog diska izlazi u međupršljenske otvore i tu vrši pritisak na korene kičmenih živaca. Ponekad se izliva i centralno u spinalni kanal i prostor u kom se nalazi kičmena moždina, pa pritiska direktno nju. Tada se javljaju simptomi kao što su jak bol u leđima koji se spušta niz nogu, a često dolazi i do smanjenja osetljivosti, kao i utrnulosti u zahvaćenom području - istakla je dr Nikolić i posebno naglasila da kad diskus uđe u kičmeni kanal i pritisne čitav snop nervnih korenova, tada mogu da nastanu izuzetno izraženi simptomi, poput jakih bolova i slabosti oba stopala, poremećaja mokrenja i pražnjenja debelog creva, kao i poremećaj potencije kod muškaraca.Prema njenim rečima, simptome ove bolesti često oseća veliki broj radno sposobnih ljudi u četvrtoj i petoj deceniji života.- Naročito rizične grupe za obolevanje od diskus hernije jesu izrazito vitki i visoki ljudi, ali i gojazne osobe, kao i oni s deformitetima kičmenog stuba, koji remete njegovu stabilnost. Takođe, ona može da zadesi i ljude koji su primorani da u toku rada dugo sede, a isto tako i one koji su imali povrede u saobraćaju i osobe koje se bave borilačkim sportovima i ubrajaju se u rizične grupe za povrede kičmenog stuba - objasnila je naša sagovornica.

Postoji način: Jačanjem mišića trbušnog zida bolest se uspešno sprečava
Postoji način: Jačanjem mišića trbušnog zida bolest se uspešno sprečava

Ovako ne treba: Nepravilno i dugotrajno sedenje izaziva tegobe
Ovako ne treba: Nepravilno i dugotrajno sedenje izaziva tegobe

Simptomi

* jak bol u leđima* bol koji se spušta niz nogu* smanjena osetljivost u zahvaćenom području* utrnulost obolelog dela* bolovi i slabost u oba stopala* poremećaj mokrenja i pražnjenja debelog creva* poremećaj potencije kod muškaracaPrevencija* pravilno držanje tela pri sedenju, stajanju, podizanju tereta i svakodnevnim aktivnostima* održavanje optimalne težine* izbegavanje dugotrajnog prinudnog položaja kičme (savijeni položaj)* vežbe u cilju jačanja leđnih i trbušnih mišića* izbegavanje ekstremnih borilačkih sportova nakon 30.

Diskusi - elastični nosači našeg tela

Kičmeni diskus je specifične građe. On se sastoji iz unutrašnjeg, mekanog dela i spoljašnjeg, takozvanog fibroznog prstena. Diskus ima svoj veliki unutrašnji pritisak sposoban da se suprotstavi pritiscima okoline, zato se diskusi često nazivaju elastičnim nosačima tela.Međutim, diskusi već oko osme godine gube krvne sudove pa se hrane iz okoline difuzijom. Zbog toga brzo stare, nastaju biohemijske promene najpre u mekanom, a zatim i u fibroznom, spoljašnjem delu prstena. Diskus gubi visok sadržaj vode, menjaju se njegova mehanička svojstva, a polako se smanjuje i njegova elastičnost.

Javlja se u četiri faze1 Protruzija - u ovoj fazi opna diskusa je blago istegnuta i dolazi do manjeg ispupčenja. Čak i kad se s diska otkloni pritisak, ispupčenje se ne povlači2 Prolaps - dolazi do pucanja većine vlakana opne diskusa, tako da se unutrašnji materijal jedva drži. Ispupčenje je mnogo veće nego kod protruzije3 Ekstruzija - kod ove faze unutrašnji deo - jedro diskusa potpuno je probilo vlakna prstenastog dela i sada je materijal izašao van diska, ali se još uvek drži za disk4 Sekvestracija - najteža faza bolesti,u kojoj dolazi do nepovratnog odvajanja materijala od diska

Operativno lečenje diskus hernije jedino ako su terapije neuspešneDr Olga Nikolić, fizijatar, objasnila je da lečenje diskus hernije započinje terapijski, što podrazumeva primenu lekova za opuštanje mišićnog grča, a zatim se primenjuje kompleks vitamina B i pacijentu preporučuje relativno mirovanje do smanjenja bola.- Nakon tih metoda sledi fizikalna terapija magnetom i laserom ili elektroterapija i mehanoterapija. U upornim slučajevima primenjuje se blokada prisutnog nervnog korena ili ubacivanje odgovarajućih lekova u kičmeni kanal, što je poznato pod nazivom epiduralna blokada. Ovaj način lečenja uspešan je u čak 90 odsto slučajeva. Hirurškom lečenju pristupa se samo onda kad se terapijsko lečenje pokaže neuspešnim - istakla je dr Nikolić i dodala da savremene operativne metode koje se primenjuju za lečenje diskus hernije čine taj zahvat rutinskom, posebno kad je reč o lumbalnoj diskus herniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track