NE SLUŠAJU ERDOGANA: Vrhovni sud Turske ukinuo blokadu Tvitera
Foto: Beta Ap

Ne mogu bez mreže

NE SLUŠAJU ERDOGANA: Vrhovni sud Turske ukinuo blokadu Tvitera

Planeta -
Nedelju dana posle Tvitera turska vlada je blokirala pristup Jutjubu, posle objavljivanja snimka jednog tajnog sastanka vlade. Erdogan je to nazvao kukavičkim i nemoralnim činom i ocenio da je to pokušaj da se oslabi njegova vladajuća partija

ANKARA - Vrhovni sud Turske danas je proglasio nelegalnom blokadu društvene mreže Tviter, objavila je danas turska privatna televizija NTV. Sud je naložio ukidanje blokade Tvitera i dao takvu instrukciju turskoj Upravi za telekomunikacije i vladi, navela je televizija.

Tviter je blokiran 20. marta po nalogu premijera Redžepa Tajipa Erdogana zbog objavljivanja raznih snimaka koji ga povezuju sa navodima o korupciji. Iako su mnogi građani u Turskoj, uključujući i predsednika Abdulaha Gula, uspeli da zaobiđu blokadu Tvitera ona je izazvala lavinu kritika, i nazvana je merom cenzure i znakom autoritarne prirode konzervativno islamističkog premijera koji je na vlasti od 2002. godine.

Niži sud je već ranije naložio ukidanje zabrane te društvene mreže, ali su vlasti navele da imaju 30 dana da sprovedu tu odluku suda i da će se na nju žaliti.

Nedelju dana posle Tvitera turska vlada je blokirala pristup Jutjubu, posle objavljivanja snimka jednog tajnog sastanka vlade. Erdogan je to nazvao kukavičkim i nemoralnim činom i ocenio da je to pokušaj da se oslabi njegova vladajuća partija uoči lokalnih izbora koji su održani u nedelju. Uprkos pritiscima na vladu od sredine decembra zbog navoda u umešanost u političku i finansijsku aferu Erdoganova partija Pravde i razvoja osvojila je ubedljivu većinu na lokalnim izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track