Proizvođači besni

Neće biti hleba!

Društvo

Autor:

Ministarstvo trgovine ne dozvoljava poskupljenje, a pekari najavljuju blokadu Beograda i obustavu pečenja vekni

ministarstvo trgovine, hleb, pekari, cene, poskupljenje,

BEOGRAD - Jedni u klin, drugi u ploču!
Vekna hleba „sava“ od 500 grama koštaće i dalje 44 dinara, ali izgleda da nećemo imati gde da je kupimo, pošto pekari neće da ga peku po toj ceni! Ukratko, ovo je rezultat pregovora Ministarstva trgovine i Unije pekara Srbije.

Pošto je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić juče obavestio pekare da nema razloga za poskupljenje hleba barem do kraja septembra, iz Unije pekara Srbije najavljuju da će, ukoliko se do srede ne nastave pregovori, morati da pribegnu blokiranju saobraćajnica i, kao krajnjoj meri, obustavi pečenja hleba.

- Hleb u Srbiji neće poskupeti: cena vekne hleba „sava“ od 500 grama ostaće 44 dinara - saopštilo je juče Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine, posle sastanka sa predstavnicima Unije pekara Srbije.

Predsednik Unije pekara Zoran Pralica zatražio je na sastanku s ministrom Rasimom Ljajićem povećanje cene hleba na 54 dinara i izmenu Uredbe o ograničenju cene hleba na 44 dinara, jer su od donošenja te uredbe porasle cene brašna i transporta.

- Mi ne tražimo poskupljenje hleba, nego samo da se na osnovu jednog pariteta, a to je cena pšenice i brašna, cena hleba vrati na 54 dinara, koliko je koštao hleb 2011. godine. U ministarstvu nisu imali argumente protiv naših. Spremni smo za nastavak pregovora, ali ukoliko najkasnije do srede iz Ministarstva trgovine ne dobijemo poziv, pekari će zaštititi svoje poslovanje. Prva mera će biti blokada saobraćajnica u Beogradu, a ako ni to ne pomogne, obustavićemo pečenje hleba, ali o tom-potom - kaže Pralica za Kurir i dodaje da hleb mora da poskupi, jer je poskupela i pšenica, a povećani su i troškovi transporta.

Uredba o ograničenju cene hleba na 44 dinara važi do 30. septembra, a iz Ministarstva trgovine najavljuju da su voljni da u narednom periodu nastave razgovore s pekarima radi pronalaženja načina za olakšanje njihovog poslovanja.

Papović: Ovo je ucena!

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da u potpunosti podržava odluku Ministarstva trgovine i ističe da su u Uniji pekara Srbije „najobičniji ucenjivači i prevaranti“.

- Građani treba da znaju da Unija pekara laže javnost da hleb mora da poskupi, jer u ukupnoj njihovoj proizvodnji hleb čini 20 odsto. Kod njih je kilogram brašna odavno 250 dinara, jer im kifla od 100 grama košta 25 dinara, a peciva im čine 80 odsto proizvodnje. Ako neko trpi gubitke, to je industrijska proizvodnja, jer oni proizvode 80 odsto hleba - kaže Papović i dodaje da bi Antimonopolska komisija trebalo hitno da utvrdi da li u Uniji pekara Srbije postoji kartelsko udruživanje, kojim ucenjuju male proizvođače.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (27)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • 2sk1217

  2sk1217

  Susa je bila u drugom delu sezone, tako da je psenica rodila dovoljno. Tajkuni su je otkupili i sada je ne daju dok cena ne poraste. Ulaganje u hranu je postao unosniji biznis od teske industrije. Tajkuni ce da nam dodju stomaka.

  18 Odgovori 
 • MITROVIC DESPOTA ILIJA @

  MITROVIC DESPOTA ILIJA @

  ustao cica procitao kurir i lepo zamesi kilo brasna sa sve navedenim sastojcima. nadodje kvasac i sve po redu. pusti da testo odlezi, zamesi i premesi, ponovo napise komentar u kuriru i sad lepo ugrejala se pec gormira tri vekne znas moze i vise čak i četiri pogleda na sat, skuva usput i popije kaficu i posle 45 minuta izvadi lepo mekane vek ... više ne umije iz hladnom vodom, i sad sabra cica koliko ga kosta vekva od 5oo gr. tip 5oo i u najskupljoj varijanti 25 dinara. E TAKO GOSPODO PEKARI OD KILOGRAMA UMESI ČIČA TRI VEKNE. znate li koliko u srbiji ima penzionera skoro dva miliona a srbiji ne treba dva miliona vekni a gotovo svaki moze jos da umesi leba a najveci broj su domacice vične ovom poslu vidis ministar trgovine nemora sa vama da se pogadja. vi smanjite proizvodnju mi prestanemo kupovati hleb nemora da se kupi u pekari a gibanicu vi ni ne pravite. OTREZNITE SE.

  11 Odgovori 
 • opasnazona

  opasnazona

  Sve mi lici da cemo imati opet onaj "narodni hleb" kao '90-te. Kupovace ga ko bude stao u red u ranu zoru.Ko ne stigne da ga kupi trpece gladan jer ce ostale vrste hleba biti daleko skuplje. Jos samo da cujem ono cuveno "devize,devize" na ulici... Mora to da se resi, inace nece bude dobro.

  9 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Fiat penis

  Fiat penis

  Ne dižite paniku. Predsednik je Toma Nikolić, a kod njega hleb košta tri dinara.

  -1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Tajkuni su milionima nezaposlenih izvršili genocid nad nadama, idealima, dostojanstvom Srđan Dragojević, reditelj i poslanik SPS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!