NEĆE SILAZITI SA SVOG BRODA: Ruski marinci stigli na obuku u Francusku
Foto: Reuters

Sporazum

NEĆE SILAZITI SA SVOG BRODA: Ruski marinci stigli na obuku u Francusku

Planeta -
Francuska ostaje pri dogovori o prodaji dva nosača helikoptera "Mistral" Rusiji uprkos intervenciji NATO i SAD

PARIZ - Oko 400 ruskih marinaca stiglo je danas u Francusku gde će prisustvovati vojnoj obuci u sklopu sporazuma o prodaji ratnih brodova Moskvi, koji je izazvao negativne kritike Zapada zbog aktuelnih napetosti u odnosima sa Rusijom zbog ukrajinske krize.

Marinci dolaze na obuku i preuzimanje "Vladivostoka", brod tipa "mistral" koji je izgrađen na francuskom vojnom brodogradilištu Sen-Nazer. Taj brod bi zvanično trebalo da bude predat Rusiji u oktobru, a još jedan 2016. godine. "Vladivostok" može da prevozi 700 vojnika, 16 helikoptera i 50 okplopnih vozila.

Francuska nije želela da odustane od dogovora o prodaji dva nosača helikoptera "Mistral" Rusiji, uprkos pozivima NATO i SAD da se zbog ukrajinske krize uzdrži od realizacije tog 1,2 milijarde evra vrednog ugovora, prenela je agencija AFP.

Ruski marinci će tokom obuke čitavo vreme boraviti na svom brodu, koji je usidren pored jednog od dva francuska vojna broda u blizini.

Zvanični Pariz je sklopio ugovor o kupovini ruskih nosača 2011. godine, pri čemu će prvi brod biti isporučen u oktobru, a drugi 2015. godine. "Mistral", drugi po veličini brod u floti francuske mornarice, može da transportuje do 16 helikoptera, 60 oklopnih vozila i oko 700 vojnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track