NEČUVENO: Napravili aferu da bi nam uveli GMO hranu!

Otrov u srpskoj hrani ugroženo zdravlje nacije/Država pokreće veliku istragu

NEČUVENO: Napravili aferu da bi nam uveli GMO hranu!

Društvo -
Afera „mleko“ pokušaj je stvaranja uslova da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama, tvrde u Vladi Srbije. Nadležne službe najavile detaljnu istragu o netačnim informacijama o otrovnom mleku

BEOGRAD - Nečuveno!Afera „mleko“ pokušaj je stvaranja uslova da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama! Na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije rečeno je da su mleko i proizvodi od mleka koji se prodaju na teritoriji Srbije u potpunosti ispravni i da nemaju štetne posledice po zdravlje građana, te da je afera prečica za stvaranje uslova za uvoz GMO.- Nadležne službe obaviće istragu o netačnim informacijama o neispravnom mleku, kojima se uništava srpska agroindrustrija i tržište, a sve u pokušaju da se stvore uslovi da se u Srbiju uveze GMO - zaključeno je na sednici Vlade.Podsetimo, bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković priznala je da je u vreme kad je bila ministarka uvozila GMO. Kurir je pisao o tome da je baš ona odobrila da u zemlju uđe više od 200.000 tona modifikovane sojine sačme. Sada, za vreme afere „mleko“, ona izjavljuje da su nadležne službe u Ministarstvu poljoprivrede neadekvatne, a sve te ljude lično ona je postavila na rukovodeća mesta.Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, misli slično kao i političari. I on veruje da se preko afere „mleko“ obezbeđuje uvoz GMO.Traže se odgovorni- Vrlo je moguće da je to u pitanju, a sve u cilju da se izvrši pritisak i da se promeni zakon, te da se uvezu daleko veće količine mleka i mlečnih proizvoda iz Evropske unije. Zato se sada svi oni služe svim mogućim sredstvima - kaže Ševarlić.Goran Knežević, ministar poljoprivrede, optužio je juče uvoznički, monopolistički i politički lobi za trenutnu krizu na tržištu mleka i poručio da će za to neko sigurno odgovarati, makar to bio i on lično.- Neko će sigurno odgovarati, taman to bio i ja. Odgovorno tvrdim da je čitava ova kampanja, koja se vodi upravo protiv srpskog poljoprivrednika i stočara, proistekla iz nekoliko izvora - kaže Knežević i dodaje da neće da komentariše tvrdnje pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića.Rezultati za dva dana- Ministarstvo je ozbiljna institucija koja je nadležna da radi ove poslove, a Ješić nam nije rekao ništa novo i pametno - kaže Knežević.On je takođe izjavio da bi rezultati vanrednih kontrola stočne hrane na farmama i u fabrikama, kao i kukuruza iz robnih rezervi, trebalo da budu poznati u ponedeljak, nakon čega će biti preduzete mere da se obezbedi zdrava ishrana za goveda i dobije kvalitetno mleko.

Dulićeva godinama lobirala za gmo
Dulićeva godinama lobirala za gmo

Novi Sad neće GM sojuGradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je juče u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo deklaraciju o proizvodnji soje koja nije genetski modifikovana.- Veliko mi je zadovoljstvo što u ime Grada potpisujem deklaraciju o proizvodnji genetski nemodifikovane soje. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja, jer s jedne strane edukuje farmere, a s druge proizvođače povezuje s potrošačima u Evropi - kaže Vučević.

Ko hoće da radi sa modifikovanom hranom?Kurir je dobio informaciju da za GMO lobira kompanija koja je jedna od vodećih u agroindustriji Srbije, i to zato što u budućnosti planira da radi s mutant hranom. Tragom te informacije pozvali smo „Viktorija grupu“, gde su rekli da nikada nisu uvozili genetski modifikovanu soju.- Ne uvozimo genetski modifikovanu soju, ne vršimo istraživanja s njom, niti planiramo da uvozimom - kažu u ovoj kompaniji čiji je suvlasnik poznati tajkun Milija Babović.

Ne uništava se preradom!Iako je bilo glasina da se termičkom preradom mleka uništava aflatoksin, prema rečima Miroslava Stojšića, doktora veterinarske medicine, to apsolutno nije tačno. On kaže da aflatoksin nikakvom preradom ne može da se izbaci iz mleka.- Kad se mleko prerađuje, aflatoksin se ne uništava, tako da će svi proizvodi koji se prave od zagađenog mleka imati aflatoksin u sebi - kaže Stojšić i dodaje da ova supstanca u ljudskom organizmu deluje kumulativno.

GMO izaziva♦ alergije♦ pad imuniteta♦ dijareju♦ upalu creva

Sumnja se da izaziva♦ Morgelonsovu bolest (obolelaosoba izgleda kao da je prekrivena krljuštima)♦ prenošenje degenerativnih promena na potomstvo♦ kancer♦ sterilitet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track