Nelečen alergijski rinitis - pretnja po mentalno zdravlje
Foto: Shutterstock

Homeopatijom protiv alergija

Nelečen alergijski rinitis - pretnja po mentalno zdravlje

Život -
Prof. dr Branimir Nestorović ističe da se simptomi poput intenzivnog i dugotrajnog zapušenog nosa, curenja sekreta iz njega, peckanja i suznih očiju, kao i nadražajni kašalj nikako ne smeju zanemarivati, a možemo ih se rešiti ne samo korišćenjem klasičnih medikamenata

Učestalo kijanje po deset i više puta uzastopno, zapušen nos i curenje vodenog sekreta iz njega, svrab i crvenilo nosa i očiju, osećaj peckanja u njima i suzenje, kao i nadražajni kašalj i grebanje u grlu skoro su siguran znak postojanja alergijskog rinitisa. Dr Kurir je istraživao kako prepoznati taj zdravstveni problem i preventivno delovati jer postoji upozorenje da, ukoliko se ne leči, on može da izazove ozbiljne psihičke teškoće.Prof. dr Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, ističe da je u Srbiji sezona polena ove godine počela nešto ranije nego što je uobičajeno, a trenutno od velikih alergena cvetaju breza, jasen, vrba i orah, što će u narednom periodu izazvati porast broja pacijenata sa alergijskim rinitisom.- Simptomi liče na prehladu, ali ako traju duže od nedelju dana, a pri tome se javljaju uvek u isto doba godine, najverovatnije je reč o alergijskom rinitisu. On može da se javi u bilo kom starosnom dobu, ali najčešće počinje od osme do 11. godine, a u 80 odsto slučajeva razvija se do 20. godine - objašnjava dr Nestorović.Prema njegovim rečima, jedna od posledica globalnog otopljavanja je produžena sezona cvetanja nekih biljaka, tako da sezona alergija počinje od februara i traje sve do novembra.- Produžavanjem sezone cvetanja lečenje postaje komplikovano jer medikamenti moraju da se uzimaju redovno, što znači skoro tokom cele godine. Inače, za rešavanje alergijskih problema postoje i načini na koje savremena medicina nije obraćala mnogo pažnje, a reč je o komplamentarnoj medicini u koju se ubraja homeopatija. Često svojim pacijentima preporučujem fitoterapiju, odnosno lečenje biljkama poput crnog luka i koprive, a koliko znam, obe su zastupljene u homeopatskim proizvodima - kaže sagovornik Dr Kurira i dodaje da nije pristalica samo jednog vida lečenja i da treba pronaći ono što je za pacijenta najbolje.Studije su pokazale da je najteže onima koji imaju takozvanu polinozu, koja je praćena kijanjem i zapušenim nosem.- Ti simptomi izazivaju strahovit psihički poremećaj izazvan nesanicom i depresijom. Pokazalo se da je povećan broj samoubistava kod onih koji imaju alergiju a ne leče se, deca popuštaju u školi, odrasli gube koncentraciju... - naglašava dr Branimir Nestorović.

Obeležena nedelja homeopatije... Konferencija stručnjaka
Obeležena nedelja homeopatije... Konferencija stručnjaka

Drastična pojavaVELIKI PORAST POLENSKOG ZRNA Načelnica Službe za polen Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović navodi da se merenjem svih alergena u Srbiji pokazalo da se ove godine prvi polen pojavio 10. januara kada je cvetala leska, kao i da je porast polenskog zrna, u odnosu na isti period prethodne godine, i po nekoliko hiljada puta veći.- Najnoviji podaci, u poređenju sa 2013, pokazuju da imamo drastično različite rezultate. Merna stanica na Zvezdari pokazala je da su u 14. nedelji ove godine bila 2.144 polenova zrna u vazduhu, dok je ta vrednost prošle godine u istoj nedelji iznosila 158. Najveća koncentracija zabeležena je u Subotici, gde su izmerena čak 10.153 zrna, dok je prethodne godine bilo 301 - istakla je Mitrovićeva.

Najčešća pitanja o homeopatiji1. Šta je homeopatija?- Homeopatski proizvodi podrazumevaju metod lečenja u kome se koriste preparati uglavnom biljnog i mineralnog porekla, bez sintetičkih supstanci2. Kada je ona počela da se primenjuje kod nas?- U Srbiji se taj metod terapijskog lečenja pojavio 2006. godine i od tada se uspešno primenjuje za tretiranje mnogobrojnih oboljenja3. Da li homeopatski preparati mogu da izazovu kontraindikacije?- Homeopatski preparati imaju visok stepen bezbednosti, mogu ih koristiti deca, trudnice i dojilje, kao i osobe koje već koriste klasične lekove4. Gde mogu da se nađu homeopatski lekovi?- Najrazličitiji homeopatski preparati nalaze se u slobodnoj prodaji i mogu se kombinovati sa svim preparatima klasične medicine5. Šta sve može da se tretira homeopatijom?- Može da se koristi za lečenje gripa i prehlade, sinuzitisa, polenske kijavice, ali i problema poput niskog krvnog pritiska6. Da li ljudi mogu uzimati homeopatske preparate na svoju ruku?- Kao i klasična medicina, homeopatija ima svoja pravila, principe i načine postavljanja dijagnoze i terapije. Lekar homeopata jasno će proceniti koje su tegobe rešive samo homeopatijom, za koje je potrebna kombinacija nje i klasične medicine, a za koja stanja klasična medicina ima više uspeha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track