NEMA KAZNI ZA UTAJU IMOVINE: Posle devet meseci nijedna prijava!

Verovali, ili ne

NEMA KAZNI ZA UTAJU IMOVINE: Posle devet meseci nijedna prijava!

Društvo -
Radimo na tome kontinuirano, ali i to će biti dugotrajna aktivnost. Do sada je, od 450 kontrolisanih gradana, čak 417 imalo bogatstvo koje nisu prijavili

BEOGRAD - Nijedna osoba koja ima imovinu vredniju od 35 miliona dinara, uprkos tome što je izbegla da to prijavi poreznicima, nije kažnjena, iako je rok za prijavu istekao pre devet meseci, potvrđeno je danas u Poreskoj upravi. Stručnjaci nisu složni da li su poreznici imali dovoljno vremena da završe kontrolu.

U Poreskoj upravi kažu da su "u toku radnje u vezi sa pokretanjem prekršajnog postupka zbog nepodnošenja informativne poreske prijave". Na pitanje kada očekuju da će biti gotova provera onih 600 građana za koje se sumnja da poseduju imovinu vredniju od 35 miliona, ali se nisu prijavili, oni kažu: "Radimo na tome kontinuirano, ali i to će biti dugotrajna aktivnost. Do sada je, od 450 kontrolisanih gradana, čak 417 imalo bogatstvo koje nisu prijavili".

Vrednost neprijavljene imovine koju su do sada otkrili, kako su naveli, iznosi oko 950 miliona dinara, a odnosi se na nekretnine, motorna vozila, deviznu i dinarsku štednju, udele u preduzećima...

Stručnjak za poreze Milica Bisić rekla je Tanjugu da je razumljivo što je poreznicima potrebno vreme, jer u Srbiji ne postoji jedan sistem koji bi objedinio sve podatke koji su im u tom procesu potrebni."Kod nas bi trebalo da postoji objedinjena baza poreskih obveznika, bilo da su firme ili građani, a mi to nemamo. Ni podaci o imovini nisu kompletni. Može da pomogne sistem objedinjene naplate poreza koji radi od 1. marta. Realno, ima tu mnogo posla", tvrdi Bisić.

S druge strane docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Ranđelović kaže da je veliki problem to što ne postoje odgovarajući podaci, da to verovatno usporava proces, ali ga ne čini nemogućim. Imali su, kako dodaje, na raspolaganju podatke iz katastra nepokretnosti, evidenciju banaka, pa i sopstvene podatke o prihodima.

"Prošlo je skoro godinu dana od kad se s tom akcijom krenulo, što je verovatno dovoljno da možemo sada očekivati neke informacije", kaže Ranđelović i dodaje da je ovaj metod provere u teoriji efikasan, ali se u njegovoj primeni u praksi posustaje.

On podseća da treba kontrolisati i one koji su podneli prijave, a takvih, prema podacima Poreske uprave ima ukupno 3.807."To je logičan redosled, jer prvo idu svi koji se nisu ni prijavili, jer nisu postupili u skladu sa zakonom. Njima će biti razrezan jednokratni porez od tri odsto, a tek u drugoj fazi sledi unakrsna procena onih koji su podneli prijave", objašnjava on.

Kako su ranije navodili iz Poreske uprave, tamo gde unakrsna kontrola prihoda i imovine pokaže da su neki građani pokušali da utaje porez, slede kazne koje bi trebalo da budu do tri odsto vrednosti imovine koja nije prijavljena, pored pripadajuće naplate poreza na imovinu. Kako su tada objasnili, to je jedan od razloga što je Poreska uprava rok za prijavu imovine gradana vrednije od 35 miliona dinara pomerila sa 31. marta na kraj juna 2013. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja