NEMA MESTA U BOGOVAĐI:  Stotinu azilanata u Vračeviću

Neki meštani negoduju

NEMA MESTA U BOGOVAĐI: Stotinu azilanata u Vračeviću

Srbija -
U dve kuće smešteno je skoro stotinu ljudi, a naknade su ove godine veće od prošlogodišnjih 50 evra po azilantu

LAJKOVAC - U selu Vračević, kod Lajkovca, smešteno se gotovo stotinu azilanata iz azijskih i afričkih zemalja za koje nije bila mesta u centru u Bogovađi.

Kako su rekli vlasnici kuća koji su učestvovali na tenderu Komesarijata za izbeglice Srbije za izdavanje kuća za smeštaj azilanata, u dve kuće je skoro stotinu ljudi, a "uskoro će ih biti još, pošto tek stiže neophodna oprema". Oni kažu da su ove godine ugovorili "nešto više novca" nego 2012, kada je Komesarijat plaćao 50 evra mesečno za svakog azilanta.

Nova cena obuhvata rashode za struju, vodu i ogrev koje će sada snositi vlasnici objekata. Hranu obezbeđuje Centar za azilante u susednoj Bogovađi. U tom centru ima 170 mesta, a bez smeštaja je mesecima bilo oko 300 tražilaca azila.

U dva autobusa danas je deo prevezen u okolinu Obrenovca, gde se meštani protive njihovom dolasku. Slična situacija je i u selu Mala Vrbica, kod Mladenovca, gde kasarna treba da se preuredi za Centar za azilante u Srbiji. I tamo su meštani protestovali blokirajući prolaz ka tom vojnom kompleksu. Privremeni smeštaj u Vračeviću bio je organizovan prošle jeseni i zime, a ukinut je proletos posle protesta meštana koje je podržala lokalna samouprava iz Lajkovca.

Centar u Bogovađi postoji od sredine 2011, kada je formiran odlukom Vlade Srbije kako bi se rasteretio centar u Banji Koviljači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track