Nemci dolaze u kontrolu

Čeka nas vruće proleće

Nemci dolaze u kontrolu

Politika -
U Beograd će u martu i aprilu stići nekoliko delegacija iz Nemačke kako bi se uverile da je naša zemlja ispunila sve uslove za dobijanje datuma pregovora sa EU

BEOGRAD - Provera.Odluka o dodeljivanju datuma za početak pregovora, bar što se tiče Nemačke, još nije doneta. Prema nezvaničnim saznanjima Kurira, zvaničnici u Berlinu još vagaju da li će našoj zemlji dati zeleno svetlo.- Konačnu odluku još nisu doneli jer žele da vide kako se dogovori iz Brisela sprovode u praksi. Vrlo su zadovoljni ozbiljnošću s kojom Vlada rešava najteže probleme, počev od dijaloga Beograda i Prištine, borbe protiv korupcije, ekonomije i slično - otkriva izvor Kurira iz Berlina. Kaže da nas na proleće čeka nekoliko poseta predstavnika Nemačke.- U martu u Srbiju dolaze poslanici vladajuće nemačke stranke CDU da se uvere u napredak, a u aprilu mešovita delegacija Bundestaga i francuskih parlamentaraca. Nakon izveštaja Evropske komisije i komesarke za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koji se očekuje sredinom aprila, Nemačka će doneti odluku o početku pregovora sa EU - kaže za Kurir izvor iz Berlina i dodaje da je srpsku delegaciju u glavnom gradu Nemačke predvodio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Osim njega, u delegaciji su bile i potpredsednica Vlade zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić i predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević.Delegacija srpske vlade se u Berlinu, tokom poslednja tri dana, srela s najznačajnijim ljudima Nemačke. Tokom jučerašnjeg dana Grubješićeva se videla u četiri oka sa savetnikom Angele Merkel zaduženim za EU Nikolausom Mejerom Landrutom.

Angela Merkel
Angela Merkel

Za Kosovo dovoljan DačićVučić smatra da je za politički dijalog u Briselu „dovoljan“ premijer Dačić. On je dodao da će kao predsednik najveće stranke odlučivati o ključnim pitanjima.Na pitanje da li je spreman da se neposredno uključi u taj dijalog i da li su to od njega tražili nemački zvaničnici, Vučić je izrazio uverenje da je premijer Dačić „potpuno dovoljan“.

Vučić: Stižu investicije iz NemačkeVicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je juče, na kraju višednevne posete Nemačkoj, da očekuje da će građani Srbije u narednim nedeljama dobiti veoma pozitivne vesti.- Jedna od njih bila bi dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. Još važnija vest za građane Srbije bio bi dolazak brojnih nemačkih investitora. I o tome smo razgovarali i - neki najavljuju svoj dolazak - rekao je Vučić. Na pitanje koje investicije možemo očekivati iz Nemačke, on je naveo „Dženeral elektrik“, koji je najavio skoru investiciju u visini od 300 miliona evra u vetroparkove u južnom Banatu. Takođe, Vučić očekuje i proizvodne investicije, dolazak firmi koje mogu da zaposle veliki broj ljudi.

REAGOVANJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track