NEPOŽELJNI: Blokada kod Lajkovca, azilanti bez hrane i vode
Foto: Tanjug

Izbeglička kriza

NEPOŽELJNI: Blokada kod Lajkovca, azilanti bez hrane i vode

Društvo -
Stotinu azilanata za sada je smešteno u dve kuće, a još četiri vlasnika su konkurisala na tenderu Komesarijata za izbeglice Srbije za zakup objekata za smeštaj azilanata za koje nije bilo mesta u prihvatnom centru u Bogovađi

LAJKOVAC - Grupa meštana sela Vračević kod Lajkovca od sinoć drži u blokadi lokalni put Bogovađa-Vračević, zbog čega je stotinu azilanata iz azijskih i afričkih zemalja bez hrane i vode. Put je blokiran traktorima i automobilima, policija dežura da ne bi došlo do incidenata, a predstavnici Mesne zajednice u Vračeviću tvrde da neće dozvoliti da se azilanti smešte u još četiri kuće u tom selu.

Stotinu azilanata za sada je smešteno u dve kuće, a još četiri vlasnika su konkurisala na tenderu Komesarijata za izbeglice Srbije za zakup objekata za smeštaj azilanata za koje nije bilo mesta u prihvatnom centru u Bogovađi.

Prošle jeseni i zime u kući Dragića Stojkovića bili su smešteni azilanti za koje nije bilo mesta u Bogovađi, a to prihvatilište ukinuto je prolestos zbog protivljenja meštana, koje je podržala i lokalna samouprava u Lajkovcu. U centru u Bogovađi smešteno je više od 170 azilanata, koliko ima mesta, a proteklih meseci bez krova nad glavom bilo je oko 300 azilanata iz afričkih i azijskih zemalja.

Oni su boravili u šumama i napušten im objektima, a sa hladnijim danima, kako kažu, bili su primorani da obiju vikendice i prazne kuće kako bi "izbegli smrzavanje". Centar u Bogovađi, odlukom Vlade Srbije, formiran je kao privremeno rešenje sredinom 2011. kako bi se rasteretio sličan centar u Banji Koviljači.

http://www.youtube.com/watch?v=yX-5ahRaC7w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track