NEPRAVDA: Slepi pravnik polomio kičmu, pa dobio otkaz
Foto: Aleksandar Jovanovic

Jeziv odnos prema invalidima

NEPRAVDA: Slepi pravnik polomio kičmu, pa dobio otkaz

Društvo -
Gradska uprava Beograda otpustila Viktora Živojinovića (28) samo nedelju dana nakon što je pao i zadobio tešku povredu vratnog dela kičme, zbog koje je ostao nepokretan

BEOGRAD - Nehumana bivša gradska vlast!Viktor Živojinović (28) iz Resnika u Beogradu ima potpuno oštećenje vida, a njegov život dodatno otežava činjenica da boluje od lakšeg oblika cerebralne paralize, koja je kod njega uslovila otežano kretanje. Međutim, završni udarac mu je uputila Gradska uprava Grada Beograda, u kojoj je radio kao pravnik, kad mu je dala otkaz samo nedelju dana nakon pada pri kojem je polomio kičmu!Ležanje u bolovima- Skoro dve godine radio sam u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Sekretarijatu za upravu po ugovoru o obavljanju privremenih i povremenih poslova. A to se kosi sa Zakonom o radu, po kome takav ugovor može da traje maksimalno 120 dana. Ali i to se prekinulo kad sam 9. avgusta 2013. godine pao i polomio kičmu u vratnom delu. Ležao sam u bolovima, pričvršćen za krevet raznim tegovima i gipsom, kad je usledio nov šok: dobio sam otkaz - prepričava ogorčen Viktor, koji navodi da nije prošlo ni nedelju dana kada su njegovom ocu, uz reči pohvale i ohrabrenja, uručili rešenje o prestanku radnog odnosa.Kako kaže, i pored toga što je na poslu trpeo razne vrste mobinga, ipak se osećao kao ravnopravan član društva koji nikome nije na teretu.Problemi invalida- Sada živim od socijale, od tuđe nege i pomoći. Najviše se bojim da ne ostanem bez zdravstvene zaštite, jer se još lečim, pa neću biti u prilici da tražim novi posao. A ako se usvoji novi predlog izmena Zakona o budžetskom sistemu, po kome u javnom sektoru neće biti novih zaposlenja do kraja 2015. godine, pitanje je kako ću i gde raditi - objašnjava ovaj mladić. Viktor naglašava da problemima invalida ne treba prići samo populistički već na način koji će omogućiti da svi ljiudi imaju apsolutno ista prava i obaveze.

Nije mogao da radiGRADSKA UPRAVA: MORALI SMO DA OTKAŽEMO UGOVOR!U Gradskoj upravi Beograda rekli su da je od društvenog interesa da aktivno uključuju osobe sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.- Zbog toga smo i angažovali Viktora Živojinovića po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova. Nakon tih zakonom predviđenih 120 radnih dana, pronašli smo mogućnost da Viktor nastavi da radi po istom ugovoru, po kome nema pravo na bolovanje i godišnji odmor. Kada više nije mogao da radi, morali smo da otkažemo predmetni ugovor - rekli su Gradskoj upravi.Oni ističu da na toj poziciji nisu angažovali druga lica zbog aktuelnih zakona, ali da su od Ministarstva finansija zatražili saglasnost da na neodređeno vreme prime dve osobe sa invaliditetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track