NEPREPOZNATLJIV: Zašto skrnavite mrtvog Tošeta?

Obožavaoci ljuti zbog skulpture

NEPREPOZNATLJIV: Zašto skrnavite mrtvog Tošeta?

Stars -
Pevačevi fanovi negoduju zbog rada Sretka Jovanovskog jer kip koji je napravio uopšte ne liči na balkansku zvezdu
1 / 4

Njega niko ne prepoznaje.Skulptura preminulog makedonskog pevača Tošeta Proeskog koja se nalazi u Skoplju pobrala je mnogo negativnih komentara. Ona, otkako je postavljena 2012. godine, ne prestaje da izaziva revolt pevačevih fanova. U poslednje vreme su još više digli glas protiv autora skulpture, vajara Sretka Jovanovskog, jer smatraju da kip koji je on napravio nimalo ne liči na pop zvezdu koja je stradala u saobraćajnoj nesreći 2007. godine u Hrvatskoj.

Razlika je velika... Spomenik Tošetu Proeskom postavljen je na Mostu umetnika u Skoplju
Razlika je velika... Spomenik Tošetu Proeskom postavljen je na Mostu umetnika u Skoplju

Autor nije iznenađen- Ne sramotite Tošetov lik i delo - samo je jedan od brojnih komentara na forumima.Negativne reakcije ne iznenađuju Jovanovskog, jer je čim se prihvatio tog posla znao da će mnogo obožavatelja vrlo emotivno reagovati.- Nisu me iznenadile kritike. Znam da se Toše stalno smejao i da je uvek bio pozitivan, ali sam hteo da napravim ozbiljnu skulpturu. Nisam želeo razigrani kip jer bi izgledao čudno - kaže Sretko.

Spomenik je postavljen na Mostu umetnika u centru glavnog grada Makedonije. Kip je rađen na osnovu nekoliko pevačevih fotografija, koje je autor nedeljama proučavao. On je jedini makedonski vajar koji se prijavio na konkurs za izradu Tošetovog kipa.Đavolji posao- Niko od kolega nije se usudio. Rekli su mi da sam se prihvatio đavoljeg posla jer, kako god da ga napravim, biće onih kojima se neće svideti - zaključuje Jovanovski.

Loše figureNI NOLE NI KOBEJN NE LIČE NA SEBESlučaj makedonskog vajara nije usamljen. Pre nekoliko godina s lošim komentarima se suočio njegov beogradski kolega Svetomir Radović, koji je uradio figuru Novaka Đokovića za Muzej voštanih figura u Jagodini. Delo je posle kritika dorađeno i povučeno iz postavke. Ni kip Kurta Kobejna u Aberdinu nije oduševio fanove. Pevača je Rendi Hubard prikazala kao uplakanog Isusa, a zbog loših kritika na kraju je i ona plakala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track