NEPRIJATNO: Putin ukida privilegije za Srbiju?
Foto: Shuter, Rojter

Poseta koja definiše rusko-srpske odnose

NEPRIJATNO: Putin ukida privilegije za Srbiju?

Politika -
Premijera Vučića u Moskvi čekaju teški razgovori s Putinom o ukrajinskoj krizi. Na stolu se može naći i suspenzija sporazuma o trgovini

Beograd - Ukoliko Srbija ne bude jasno podržala stav Moskve u vezi s ukrajinskom krizom, predsednik Rusije Vladimir Putin je spreman da stavi rampu na sporazum o slobodnoj trgovini, saznaje Kurir.

Ovo je jedna od neprijatnih poruka koje su na adresu premijera Aleksandra Vučića uoči njegove posete Kremlju upućene diplomatskim kanalima.Zahtev EUNaš izvor blizak Vladi tvrdi da povod za ovako oštar stav Moskve treba tražiti u njihovim saznanjima da je Žoze Manuel Barozo prilikom nedavne posete Beogradu insistirao na tome da Srbija uvede neku od sankcija EU prema Rusiji.- Tražio je da zabranimo ulazak u Srbiju za pedesetak ruskih državljana koji su na crnoj listi EU i Amerike ili da naša vlada u formi izjave osudi Kremlj. Povod za to je nedavna poseta Sergeja Nariškina, predsednika državne Dume Ruske Federacije Beogradu, koji je i pored upozorenja Brisela i Vašingtona primljen kod nas na najvišem nivou. Rusi znaju za Barozov zahtev, pa su našem premijeru pripremili ozbiljno upozorenje da će suspendovati sporazum o slobodnoj trgovini, a prva upozorenja da nam se to može desiti jesu zabrane za izvoz mesa - tvrdi naš sagovornik.On dodaje da ni Srbija neće ostati nema, odnosno da će i premijer izneti naše zahteve.- Nas u neravnopravan položaj stavlja i dug za gas, ali će i pored toga premijer od Putina pokušati da izdejstvuje „ukrajinsku“ cenu gasa, odnosno 300 dolara za 1.000 kubika, a zatražiće i da se na rukovodstvo NIS izvrši pritisak kako bi se „Petrohemija“ našla pod njihovim krovom - objašnjava naš izvor.Za ekonomistu Mlađena Kovačevića i sam nagoveštaj uvođenja ekonomskih sankcija Rusije loša je vest.Loša vest- Investitori koji dolaze u Srbiju isplativost svojih ulaganja baziraju na slobodnom trgovinskom sporazumu s Rusijom i ako nam Moskva zbog uslovljavanja Brisela preseče i tu granu na kojoj sedimo, onda nema ništa ni od stranih investicija - upozorava profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

Uspešna posetaVUČIĆ POZVAO FRANCUZE DA ULAŽU U SRBIJIPredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u Parizu je razgovarao s predstavnicima najvećih francuskih kompanija okupljenih u udruženju MEDEF i pozvao ih da investiraju u Srbiji. On im je predstavio planove koje Vlada Srbije ima za reformu ekonomskog sistema.- Paket poreskih olakšica koje smo pripremili biće najbolji u regionu. Srpska vlada je odlučna da promenom zakona obezbedi sigurne investicije - rekao je Vučić.

Robna razmena Srbije i RusijeGodina Izvoz Uvoz Srbije iz Rusije2010. 534,7 2.157,12011. 795,7 2.666,92012. 871,4 1.847,92013. 1.065,0 1.969,3* podaci PKS, vrednost u milionima dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track