Neprijatnost, ali i bolest

Problemi s hemoroidima muče veliki broj ljudi. Neophodno je lečiti ih na vreme kako bi se sprečile k

Neprijatnost, ali i bolest

Život -
Šuljevi su, u stvari, proširene vene u analnoj regiji, a nastaju zbog dugog stajanja, sedenja i naprezanja. bolest ima četiri stadijuma

Hemoroidi ili šuljevi izuzetno su česta pojava! Statistički gledano, svaka druga osoba tokom života imala je šuljeve ili će ih imati! Ukoliko ste ih dobili i vi, ne brinite mnogo! Obratite se lekaru, koji će vam pomoći.Dr Andrej Veljković, doktor opšte medicine, kaže za Dr Kurir da su hemoroidi, u stvari, proširene vene analne regije.

- Simptomi bolesti su jak bol, svrab, stalno vlaženje, peckanje i naročito krvarenje u stolici, koje nedvosmisleno govori o postojanju hemoroida. Vrlo su neugodni i bitno remete kvalitet života. Dijagnoza se veoma lako postavlja. Postoje spoljašnji i unutrašnji hemoroidi. Spoljašnji se vide i izgledaju kao tamnoplave kuglice, otvrdnuća. Unutrašnji se teže uočavaju, ali su, s druge strane, simptomi izraženiji nego kod spoljašnjih - objašnjava dr Veljković.Kako kaže naš sagovornik, postoje četiri faze razvoja šuljeva.- Prvu fazu karakterišu blagi simptomi kao što su svrab, osećaj toplote u predelu anusa i neuredna čvrsta stolica, dok u drugom stadijumu proširene vene nakon nekog napora izlaze izvan analnog otvora, ali se spontano vraćaju - navodi dr Veljković.

Prema njegovim rečima, u trećoj fazi vene se moraju ručno vratiti u prvobitni položaj, dok su u poslednjem stadijumu one konstantno van analnog otvora.- U poslednjoj fazi može doći do stvaranja ugrušaka u venama i tada je operacija neminovna - upozorava dr Veljković i dodaje da treba otići kod lekara čim se primete prvi simptomi.

Kako on savetuje, blagi simptomi se mogu smiriti promenom načina ishrane, kao i upotrebom pomoćnih sredstava.- Stolica ne treba da bude tvrda, ali ni suviše retka, što se postiže unosom namirnica koje sadrže veću količinu vlaknastih materija. To su voće, povrće, hleb i žitarice. Povećajte i unos tečnosti. Teži oblici ovog oboljenja zahtevaju neki od hirurških vidova terapije, te su rana dijagnostika i terapija mastima neophodne kako bi se sprečile komplikacije - zaključuje dr Veljković.

Zbog čega nastaju?Kako dr Andrej Veljković objašnjava, tačan uzrok nastanka hemoroida je nepoznat:- Uspravan položaj kod čoveka višestruko povećava pritisak u rektalnim venama, što ponekad izaziva njihovo uvećanje. Ostali faktori koji mogu uticati su hronična dijareja, začinjena i ljuta hrana, smanjen unos voća i povrća, nasledni faktori, poremećena crevna funkcija zbog prekomerne upotrebe laksativa, napinjanje tokom pražnjenja i svakodnevno dugotrajno zadržavanje na ve-ce šolji. Najugroženije su osobe čije su profesije vezane za dugo sedenje ili naprezanje, kao što su vozači, lekari, fizički radnici... Kod žena mogu da nastanu tokom trudnoće ili usled naprezanja pri porođaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track