NERODNA 2013. U SRBIJI: Rođeno manje beba nego u vreme balkanskih i oba svetska rata
Foto: Milen Đorđević

Bela kuga hara

NERODNA 2013. U SRBIJI: Rođeno manje beba nego u vreme balkanskih i oba svetska rata

Društvo -
Već godinama je više umrlih nego rođenih, a u Crnoj Travi protekle godine nije rođena nijedna beba. Jedino u beogradskim opštinama Surčin i Zvezdara, u Raškoj, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Bujanovcu i Preševu je pozitivan prirodni priraštaj

BEOGRAD - U Srbiji je prošle godine rođeno manje dece nego u vreme Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, izjavio je danas demograf Goran Penev i dodao da je za povećanje nataliteta potrebno promeniti ekonomsku situaciju u zemlji.

Penev je ukazao da najnoviji rezultati Republičkog zavoda za statistiku kažu da je prošle godine rođeno samo 65.000 beba, što je najmanji broj rođene dece od 1900. godine.Od 168 opština u Srbiji u 160 je negativan prirodni priraštaj, a statistika upozorava da porodica u Srbiji u proseku ima jedno i po dete, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

"Već godinama je više umrlih nego rođenih, a u Crnoj Travi protekle godine nije rođena nijedna beba. Jedino u beogradskim opštinama Surčin i Zvezdara, u Raškoj, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Bujanovcu i Preševu je pozitivan prirodni priraštaj", rekao je Penev.

On je podsetio da u je poslednjih deset godina više od 100.000 ljudi umrlo, a broj živorođenih stalno opada."Nivo fertiliteta skoro 60 godina je ispod nivoa koji obezbeđuje prostu reporodukciju. To je kako posledica iseljavanja, tako i rađanja u ranijim periodima", rekao je Penev.

On je naglasio da je potrebna dugoročna populaciona politika, a ne "ad hok" u svrhe izborne kampanje, ali i poboljšanje ekonomske situacije da bi mladi mogli da formiraju porodicu.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track