NEUSTRAŠIVA: Ona oslobađa svet od nukelarnog oružja!
Foto: Rojters

Čelična lejdi

NEUSTRAŠIVA: Ona oslobađa svet od nukelarnog oružja!

Planeta -
Iako je Sirija probila rokove za uništavanje tog naoružanja, podatak o (zvaničnih) 93 odsto arsenala uklonjenog iz zemlje verovatno je jedina dobra vest iz užasa rata u kojem je do sada, po procenama opozicije, stradalo više od 160.000 ljudi

PARIZ - Zigrid Kag (Sigrid Kaag) je besprekorno doterana majka četvoro dece, govori šest jezika i neustrašiva je u ratnim zonama: holandska diplomatkinja poslednjih devet meseci zadužena je za oslobađanje sveta od sirijskog nuklearnog oružja, piše AFP.

Kag predvodi međunarodnu misiju čiji je cilj uništavanje nuklearnog arsenala Damaska, na terenu svakodnevno izbegava granate, a u međuvremenu leti na linijama između Bliskog istoka, Evrope i Njujorka, komunicira sa Moskvom, Vašingtonom...

Iako je Sirija probila rokove za uništavanje tog naoružanja, podatak o (zvaničnih) 93 odsto arsenala uklonjenog iz zemlje verovatno je jedina dobra vest iz užasa rata u kojem je do sada, po procenama opozicije, stradalo više od 160.000 ljudi. U UNICEF-u, Kag je ranije radila sa jordanskom kraljicom Ranijom, a kao devojčica sanjala da će postati pevačica.

Danas 52-godišnja Kag tečno govori arapski i diplomate ocenjuju da sadašnji posao u Siriji obavlja odlično - poštuju je i u Damasku, gde su joj dali nadimak "čelična lejdi".

Misija hrabre Holanđanke u Siriji završava se za nekoliko meseci, a francuska agencija navodi da je već izvestan i njen sledeći veliki posao: mediji špekulišu da bi baš ona mogla da bude naslednica Lahdara Brahimija na poziciji međunarodnog posrednika za Siriju, u mirovnom procesu koji je trenutno u zastoju.

Ona odbacuje bilo kakvu sugestiju da je ženama sa Zapada teško da rade u arapskom svetu i ističe da su se oduvek prema njoj odnosili s poštovanjem, nikad na ponižavajući način. U intervjuu za AFP, obučena u crne elegantne pantalone, crveni top i na visokim potpeticama, kaže da veruje da "žene imaju mnogo prednosti" kad je reč o pregovaranju i "širi spektar veština".

Njen suprug je bivši palestinski diplomata i, kako primećuje, preimućstvo nekad može da bude i činjenica da je majka dece koju su polu-Arapi.

"Ipak na kraju, mislim da vas ljudi cene na osnovu onoga čime doprinosite, na osnovu iskrenosti, posvećenosti i ocene da li ste na visini zadatka", dodaje. Kao šef zajedničke misije UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja, rukovodi osobljem od 110 ljudi.

Priča kako su granate u Damasku padale oko hotela u kojem su živeli i radili i kako je sa terena slala ljude koji nisu mogli da podnesu tu situaciju jer, ističe, "moraš da ostaneš sabran i miran".

Njena porodica od prošle godine živi u Jerusalimu i Kag kaže da se oni "dobro nose" s njenom karijerom.Sebe opisuje kao osobu koja je "orijentisana ka rezultatu" i ima gvozdene živce.

"Nisam paničarka", kaže za AFP i ipak se seća izuzetka - kad se mali avion kojim je letela zamalo srušio pre nekoliko godina...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track