NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Pogledajte divljački pokolj srna na Goliji

Ubijali šta su stigli

NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Pogledajte divljački pokolj srna na Goliji

Planeta -
Verujemo da se zločini u šumama nad ovim plementim životinjama, kao i drugoj divljači, dešavaju u saznanju i pomoć policije, šumarsko-lovne inspekcije i pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Crne Gore, kažu iz NVO Grin houm

PODGORICA - NVO Grin Houm pozvala je na odgovornost sva lica koja su izvršila ili bila saučesnici u pokolju srna na području Golije u Niksicu, tokom novogodišnjih praznika.

„Povodom slučaja stradanja srna u oblasti Golije u krivolovnoj aktivnosti koju su izvršila nepoznata lica, tražimo da se sprovede detaljna istraga i počinioci krivčnih dela kazne za ovaj monstruozni zločin. Verujemo da se zločini u šumama nad ovim plementim životinjama, kao i drugoj divljači, dešavaju u saznanju i pomoć policije, šumarsko-lovne inspekcije i pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Crne Gore, zbog čega Vlada Crne Gore i nadležni iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja treba da organizuju hitno saslušanje čelnika ovih organizacija“, poručili su iz NVO Grin Houma.

Iz iste organizacije je saopšteno da će ukoliko se ne dovedu počinioci ovog dela pred lice pravde, tražiti ostavku odgovornih lica iz resornog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje kako tvrde, već godinama unazad ne čini ništa da reši lošu situaciju u oblasti lovstva i dopušta da se jedna favorizovana NVO Lovački savez bavi poslovima javnog upravljanja nacionalnim dobrima Crne Gore.

Lovstvo u Crnoj Gori zbog ovoga predstavlja paradržavni projekat i jednu od najgore uređenih oblasti u kojoj su zloupotrebe i kršenje zakona široko rasprostranjeni. U Crnoj Gori nikada nije izvršeno inventarisanje divljih životinja i niti jedan katastar lovišta ne odražava stanje na terenu. Ta činjenica diskredituje svako planiranje korištenja tih resursa,istovremeno uzrokujući svakakve manipulacije do potpunog uništenja pojedinih vrsta“, istakli su iz Grin Houma.

Prema njihovim rečima čak je i Savet Vlade 2011. godine u izradi preporuka u oblasti lovstva konstatovao da je "Zakon o lovstvu kojim se uređuje gazdovanje lovištima nedopustivo manjkav i u dijelovima neprimenjiv", dok iste preporuke Vlade nikad nisu prihvaćene i primjenjene od strane nadležnog ministarstva.

Zbog situacije opšte zloupotrebe upravljanja lovištima i neregularnog vršenja lova došli smo u situaciju da je divljač u crnogorskim šumama gotovo istrebljena, a ono malo što je ostalo prolazi na isti način kao ove srne. Na snimku se vidi stradanje devet srna dok meštani tvrde da je u proteklog godini odstreljeno bar 25“, poručili su iz Grin Houma.

http://www.youtube.com/watch?v=XjWVSuCYFg0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track