NEZAPAMĆEN SKANDAL: Doktor uzeo milione dolara za lažnu vakcinu protiv side!
Foto: Thinkstock

Lažirali istraživanje

NEZAPAMĆEN SKANDAL: Doktor uzeo milione dolara za lažnu vakcinu protiv side!

Planeta -
Nakon početnog otkrića istraživanje je sufinansirano delom sredstava američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, koji iznose 19 miliona dolara

Otkriće koji bi moglo da pobedi sidu nekoliko godina izazivalo je veliko uzbuđenje u naučnim krugovima dok nije otkriveno da je - lažirano.

Naime, radilo se o kliničkom ispitivanju seruma od zečje krvi koji je neutralizovao virus HIV. Nakon početnog otkrića istraživanje je sufinansirano delom sredstava američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, koji iznose 19 miliona dolara.

Dr. Džejms Bradac, koji u toj instituciji nadzire istraživanje bio je oduševljen početnim nalazima koje je nazvao "jedinstvenim otkrićem", pa je NIH dodelio milione dolara nastavku ispitivanja koje je obećavalo spasonosnu vakcinu protiv globalne epidemije HIV.

Ali, tada je krenula provera nalaza koji su poslani u nezavisnu laboratoriju, gde je početkom godine otkriveno da se u zečjoj krvi nalaze ljudska antitiela. Nakon toga je dr. Dong-Pjou Han, profesor biomedicine na Univerzitetu Ajova i član istraživačkog tima koji je vodio dr. Majkl Čo, priznao da je on ubacio ljudsku krv u serum.

Dr. Bradac je rekao da tako nešto nije doživeo u 24 godine koliko se bavi istraživanjem HIV, jer je sistem kontrole osmišljen kako bi se osigurali pouzdani rezultati medicinskih istraživanja. Doduše, dodao je, bilo je malo sumnjivo da ovako značajno otkriće nije objavljeno u naučnim časopisima, iako je bilo spominjano na više naučnih skupova.

Dr. Han je morao da podnese ostavku na univerzitetu, kao i da potpiše da neće tražiti državna sredstva za svoja istraživanja nekoliko godina, što je naišlo na suprodstavljena mišljenja o težini kazne. Hanov šef, dr. Čo, navodno nije uopštee znao za lažiranje istraživanja koje je vodio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track