NI MUŠKO, NI ŽENSKO: Australija priznala neutralni pol
Foto: Reuters

Presuda Vrhovnog suda

NI MUŠKO, NI ŽENSKO: Australija priznala neutralni pol

Planeta -
U centru slučaja je osoba po imenu Nori, koja se ne identifikuje ni kao muškarac ni kao žena. Najpoznatija osoba na svetu kojoj ne piše pol u pasošu je australijski maneken našeg porekla Andrej Pejić

KANBERA - Vrhovni sud Australije je danas doneo presudu prema kojoj osoba zakonski ne mora da se vodi ni kao muškarac ni žena, već kao osoba "neutralnog pola", čime je okončana duga kampanja boraca za polnu ravnopravnost u toj zemlji.

"Vrhovni sud dopušta registrovanje neodređenog pola, navodi se u presudi, kojoj je odbačena tužba savezne države Novi Južni Vels kojom se tražilo da bude priznat samo muški ili ženski pol, prenela je agencija AFP.U centru slučaja je osoba po imenu Nori, koja se ne identifikuje ni kao muškarac ni kao žena, a na sudu se borila za priznavanje kategorije "neutralnog pola".

Nori, osoba koja se predstavlja samo imenom, rođena je kao muškarac, a zatim se 1989. podvrgla postupku promene pola kako bi postala žena. Operacija, međutim, nije razrešila nedoumice Nori u vezi njenog seksualnog identiteta, što ju je podstaklo da se na sudu izbori za priznavanje "neutralnog pola".

Andreju Pejiću ne piše pol u pasošu

Australijskom manekenu našeg porekla Andreju Pejiću, koji se proslavio radeći ženske revije i za kog su do skora mnogi mislili da je devojka, ne piše pol u pasošu zbog čega se pri njegovom nedavnom boravku u Turskoj umalo dogodio incident. Naime, na ulasku u zemlju carinik na pasoškoj kontroli bio je potpuno zbunjen kada je video da mu u rubrici pol ne piše ništa. Na pitanje carinika da odgovori šta je u stvari, Pejić mu je odgovorio da je samo čovek.

Andrej Pejić (Foto: Rojters)
Andrej Pejić (Foto: Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track