Nicović: Rakić i Veljović radili protiv države, to je za zatvor
Foto: Kurir

Teška zloupotreba policije

Nicović: Rakić i Veljović radili protiv države, to je za zatvor

Politika -
Rakić je podatke o 130 diskova na kojima su zabeleženi kontakti državnih funkcionera sa Šarićevim klanom morao dostaviti tužilaštvu, a ne kalkulisati i čuvati ih za političke obračune

BEOGRAD - Ćorka.Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović rekao je da bivši šef Biroa za bezbednost Miodrag Rakić i direktori policije Milorad Veljović, SBPOK Svetislav Đurović i UKP treba krivično da odgovaraju zato što su zloupotrebili službeni položaj, jer podatke o susretu premijera Ivice Dačića s Rodoljubom Radulovićem nisu odmah dostavili tužilaštvu, već ih objavili 4,5 godina posle saznanja o tim kontaktima.Teška zloupotreba- To je prizemna i prljava policijsko-politička kombinatorika koja je narušila ugled zemlje, sistema i institucija. Oni su podatke prikupljali i čuvali kako bi poslužili DS, u svrhu političkih ucena i obračuna - kazao je Nicović i ocenio da je taj slučaj teška zloupotreba policije.- Ako je tačno da nisu obavestili ministra ko su Miša Banana (Rodoljub Radulović) i Šarić, znači da su izvršili tešku zloupotrebu službenog položaja, jer su obavezni da deluju kontraobaveštajno, ne samo da bi štitili Dačića već i instituciju ministarstva, državu i vladu. To znači da je policija išla protiv interesa države jer je, radeći za jednu političku stranku - DS, oštetila državu i poljuljala njen ugled u svetu - kaže Nicović.On navodi i da je američka DEA u akciji „Balkanski ratnik“, u kojoj su zaplenjene 2,2 tone Šarićevog kokaina u Urugvaju, zaobišla UKP i Dačića i radila preko BIA, koju je vodio Saša Vukadinović, kadar DS.- Dačić je samo formalno figurirao kao ministar, a Veljović je sa UKP i Đurovićem bio samo instrument u rukama Rakića i bivšeg predsednika Borisa Tadića - navodi Nicović.Sve zbog DSOn ističe i da je Rakić podatke o 130 diskova na kojima je zabeležena komunikacija državnih funkcionera sa Šarićevim narko-klanom, a koje je izneo u jednom mediju, morao dostaviti tužilaštvu, a ne kalkulisati i čuvati ih za političke obračune.- To je za zatvor, kao što su i aktivnosti šefova policije, UKP i SBPOK. Ovde će sigurno platiti Veljović, Đurović i drugi, jer čim se policajci upetljaju u politiku, prvi se i žrtvuju. Oni nisu ni dorasli političkoj kombinatorici, a s druge strane, ne razumeju interese grupa na političkoj sceni. Radili su svoj posao i svi moraju da odgovaraju, ne samo disciplinski, ako nisu dostavili podatke o Miši Banani i Šariću ministru, koji je njihov šef, već bi mogli i završiti u zatvoru. To je teška zloupotreba policijske pozicije rukovođenja - kazao je Nicović.Prema njegovim rečima, oni su iskoristili policajce koji su skupljali podatke da ih proslede šefu UKP ili SBPOK:- Davali su ih Rakiću, koji je to koristio u interesu jedne političke stranke.

Miodrag Rakić mogao bi da odgovara zbog iznošenja poverljivih podataka
Miodrag Rakić mogao bi da odgovara zbog iznošenja poverljivih podataka

Đilasa će ovo koštatiNicović smatra da ovaj slučaj nikako ne može srušiti aktuelnu vladu, jer to ne odgovara SNS i SPS, koji sada DS i njenog lidera Dragana Đilasa „drže u šaci“.- To će koštati samo Đilasa, kome se jedino i žuri da dođe do vanrednih izbora, jer su u međuvremenu otvorene brojne afere vezane za njega, i procenjuje se da će Dačić ići na rušenje vlasti u gradu. Što bi SNS sada rušio Vladu kad će im Dačić dati grad na tacni? Oni će definitivno ugušiti DS kao politički faktor, a izbore neće dozvoliti ni strani faktor. Nema šanse da se sada, kad su nadomak dogovora o Kosovu, na tri meseca parališe čitav sistem i omogući jačanje desnice - kaže Nicović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track