Nigerija odbila da preda ekstremiste u zamenu za devojčice!
Foto: Printscreen Yt

Otmica koja je uzdrmala svet

Nigerija odbila da preda ekstremiste u zamenu za devojčice!

Planeta -
Nije Boko Haram taj koji može da postavlja uslove, istakao je ministar unutrašnjih poslova Nigerije

ABUDŽA, 12. maja (Tanjug) - Nigerija je danas odbacila ponudu lidera islamističke organizacije Boko Haram da za skoro 300 učenica, otetih pre mesec dana, oslobodi ekstremiste koji se nalaze u zatvoru.

Upitan da li će vlada odbaciti predlog Abubakara Šekaua, koji je izneo u novom video snimku, da bi devojčice mogle biti puštene kada Nigerija oslobodi sve pritvorene ekstremiste, ministar unutrašnjih poslova Aba Moro je agenciji AFP izjavio: "Naravno".

"Što se toga tiče, nije Boko Haram taj koji može da postavlja uslove", istakao je on. Ekstremistička islamistička organizacija Boko Haram je ranije danas objavila novi video snimak na kome se, kako ta organizacija tvrdi, vide nestale nigerijske učenice, navodeći da su one prešle u islam i da neće biti oslobođene dok svi zarobljeni ekstremisti ne budu pušteni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vođa Boko Harama Šekau govori na snimku 17 minuta, a zatim se vidi, 130 devojaka u hidžabu koje se mole na nepoznatoj seoskoj lokaciji, javlja AFP. Ukupo 276 devojaka oteto je 14. aprila u gradu Čibok, na severoistoku Nigerije, u državi Borno, gde živi veliki broj hrišćana.

Oko 233 se još vode kao nestale. Na snimku nema ničega što bi ukazivalo na to kada i gde je snimljen, mada izgleda da se radi o ruralnoj lokaciji.Boko Haram je ranije priznao da je oteo devojke iz škole. Ta organizacija, čiji naziv na lokalnom hausa jeziku znači "zapadno obrazovanje je zabranjeno", rekla je da devojke nije trebalo da idu u školu već da se udaju.

http://www.youtube.com/watch?v=1piT7HiPStk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track