NIJE MOGAO BEZ SVOJIH ĐAKA: Ubio se zamenik direktora škole spasen sa trajekta smrti
Foto: Reuters

Tragedija u Južnoj Koreji

NIJE MOGAO BEZ SVOJIH ĐAKA: Ubio se zamenik direktora škole spasen sa trajekta smrti

Planeta -
Telo Kang Min-kjua (52) pronađeno je nedaleko od gimnazije u kojoj se nalazi rodbina 268 nestalih sa trajekta. Brodom u trenutku nesreće upravljao mlađi oficir

SEUL - Zamenik direktora škole koji se spasao sa potonulog južnokorejskog putničkog trajekta sa stotinama njegovih učenika pronađen je danas mrtav, a mediji prenose da je reč o samoubistvu.Telo Kang Min-kjua (52) pronađeno je nedaleko od gimnazije u kojoj se nalazi rodbina 268 nestalih sa trajekta, prenela je agencija AFP. Zvaničnik policije rekao je da je istraga o uzroku smrti još u toku.Od 475 ljudi na trajektu koji se prevrnuo u sredu ujutro, 352 su bili učenici srednje škole Danvon u gradu Ansan, južno od Seula, koji su išli na ekskurziju na popularno ostrvo Džedžu.U tragediji broda, koji je, kako navode lokalni mediji, naglo zaokrenuo, što je izazvalo pomeranje tereta i naginjanje broda pre potonuća, poginulo je 28 ljudi, među kojima je 12 učenika, dok su 179 osobe spasene, a 270 se vode kao nestali.Zamenik direktora škole bio je među 179 osoba koje su uspele da se spasu pre potonuća trajekta.Brodom upravljao mlađi oficirPutničkim južnokorejskim trajektom je upravljao mlađi oficir, a ne kapetan u trenutku kada se trajekt sa 475 putnika i članova posade prevrnuo kod obala Južne Koreje, saopštili su danas istražitelji, a prenosi Rojters.U tragediji broda, koji je, kako navode lokalni mediji, naglo zaokrenuo, što je izazvalo pomeranje tereta i naginjanje broda pre potonuća, poginulo je 28 ljudi, među kojima je 12 učenika, dok su 179 osobe spasene, a 270 se vode kao nestali.

Nalog za hapšenje kapetana potonulog broda

Južnokorejski sud izdao je danas naloge za hapšenje kapetana i dva člana posade broda koji je u sredu potonuo. Sud navodi da kapetan broda Li Džun-Seok nije bio na komandama broda u trenutku nesreće, već ga je menjao poručnik. Li je optužen da je napustio brod, dok je nekoliko stotina putnika tražilo pomoć iako im je rečeno da ne ustaju sa svojih sedišta i ne napuštaju kabine. Očekuje se da će broj mrtvih biti veći, jer je prošlo već dva dana od nesreće, a more u tom podrucju je izuzetno hladno i valovito. U spasilackoj akciji ucestvuju tri velika broda, koji pokušavaju da izvuku trajekt iz vode, stotine ronilaca Obalske straže i mornarice, kao i veliki broj helikoptera, aviona i čamaca. Tri dana posle nesreće južnokorejskog trajekta nacija je u šoku, ali i gnevna zbog sve više dokaza da putnicima nije data prava šansa da napuste brod, već su dobili uputstvo da ostanu mirni i da pomoć stiže. Pritom, poseban gnev izazvale su informacije da je među prvima brod napustio kapetan Li Jun Seok. Protiv kapetana je pokrenuta krivična istraga i u gradu Mokpo ga ispituje obalska straža.On pred kamerama nije umeo da objasni okupljenim novinarima šta se ustvari dogodilo sa brodom, a bio je jedan od prvih koji su skočili u vodu i spasili se, prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track