NIJE NEKA DOBRODOŠLICA: Trebaju im školovani stranci, a jedva i vize da im daju!
Foto: Kurir Austrija

Austrijska imigraciona politika

NIJE NEKA DOBRODOŠLICA: Trebaju im školovani stranci, a jedva i vize da im daju!

Austrija -
Iako je planirano da Austrija odobrava 8.000 ovakvih dozvola godišnje, za sada izdaje čak sedam puta manje

BEČ - Mnogi dobro obrazovani migranti napuštaju Austriju, a nije preterano privlačna ni vrhunski obrazovanim mladim strancima. Ovo su najnoviji podaci o austrijskoj imigracionoj vizi, poznatijoj kao "Crveno­-belo-­crvena karti“ (Rot-Weiss­Rot Karte), nazvanoj po bojama austrijske zastave.

Nazvan po "Zelenoj karti“ u SAD, "Crveno­-belo­-crvena karta“ trebalo je da pospeši useljavanje u Austriju visokoobrazovanih lica koja nisu državljani EU. U prošloj godini ovu vizu dobilo je 1.177 lica, od čega 807 u Beču.

Iako je bilo planirano da Austrija odobrava 8.000 ovakvih dozvola godišnje, za sada izdaje čak sedam puta manje.

Naime, Austrija, u kojoj se rađa malo dece, koja ima sve starije stanovništvo i rastuće probleme sa penzionim sistemom, uvidela je da mora da uvozi daleko više vrhunske radne snage nego do sada.

Čak i političari i državni službenici vide da nešto nije u redu. Roland Sauer, visoki činovnik austrijskog saveznog ministarstva za socijalna pitanja, izjavio je da se mora poboljšati "kultura dobrodošlice“. Kritike pljušte na račun sporog i komplikovanog birokratskog postupka odobravanja "Crveno­-belo-­crvene karte“. Umesto najavljivanog roka od osam nedelja, u mnogim slučajevima se proces rastegao na više od tri meseca, a nisu retki bili ni oni koji su trajali i pola godine.

Partija Neos zatražila je u saveznom parlamentu da se snizi limit, najniža plata koja daje pravo na „Crveno-­belo­crvenu kartu“, kao i da se uvede praksa bržeg rešavanja zahteva. Predlog Neosa nije dobio potrebnu podršku ostalih poslanika. I Zeleni kritikuju državu i kako kažu, njene zahteve koji su daleko od realnog života.

MA35 prebukiran

"Crveno­-belo-­crvenu kartu“ u Beču odobravaju bečko magistratsko odelenje (MA35), zaduženo za izdavanje boravišnih dozvola i Zavod za zapošljavanje (AMS), koji ispituje zahtev za imigracionu dozvolu.

Po svemu sudeći „usko grlo“ je MA35, koje je preopterećeno. Ukupno se godišnje tamo obrađuje oko 120.000 zahteva, od kojih „Crveno­-belo-­crvene karte“ čine tek jedan delić. Mnogi kritikuju praksu MA35, koja, generalno, prema tražiocima pristupa od starta sa nepoverenjem i traži hrpu dokumenata. Službenici MA35 ni telefonom nisu dostupni, pa čovek mora nedeljama da čeka njihovu reakciju.

Istovremeno, i AMS ponekad koči, smatrajući da preduzeće koje želi da zaposli određenog visokoobrazovanog stranca kao "ključnu radnu snagu“, može takav kadar naći i u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track