NIKO NE GOVORI SRPSKI: Kosovska policija maltretirala oca Stevu!
Foto: Otac Stevo, Radio Kim

Suva reka

NIKO NE GOVORI SRPSKI: Kosovska policija maltretirala oca Stevu!

Politika -
Kada je sveštenik rekao da ne razume kaznu napisanu na albanskom jeziku i vratio je policajcu, uz obrazloženje da ima pravo da kazna bude napisana na srpskom, koji je zvanični jezik, ovaj mu je stavio lisice na ruke i priveo u policijku stanicu, u kojoj je ostao nekoliko sati.

Sveštenika eparhije Raškoprizrenske Stevu Mitrića, paroha crkve u Prištini, maltretirala je i privela Kosovska policija juče u Suvoj Reci, saznaje KIM radio.Mitriću, koji je zaustavljen zbog prekoračenja brzine na putu prema Velikoj Hoči, policajac je napisao kaznu.Kada je sveštenik rekao da ne razume kaznu napisanu na albanskom jeziku i vratio je policajcu, uz obrazloženje da ima pravo da kazna bude napisana na srpskom, koji je zvanični jezik, ovaj mu je stavio lisice na ruke i priveo u policijku stanicu, u kojoj je ostao nekoliko sati. Policajac koji ga je privodio, prema navodima sveštenika, je rekao "da u zakonu može da piše šta god hoće, ali da on za njega ne važi"."Priveli su me u policijsku stanicu Suva Reka, tu su me saslušali, dao sam izjavu. Onda je jedan policajac, koji se predstavio kao Brka, rekao zbog čega sam privedem i citiram ga: Ono što vi Srbi želite mi nismo dužni da sprovodimo. Želeli biste da bude tako, ali nije. Rekao je da ne postoji nikakav zakon po kojem bi oni bili u obavezi da nam na srpskom napišu kaznu i da sam ja priveden zbog kršenja javnog reda i mira i da nisam poštovao policiju u vršenju dužnosti", rekao je otac Stevo.Nakon saslušanja u policiji, Mitrić je izjavu dao i sudiji za prekršaje. Njegova vozačka i saobraćajna dozvola ostala je u policijskoj stanici u Suvoj Reci.Sveštenikova supruga i dvoje maloletne dece ostali su na ulici dok je trajalo njegovo ispitivanje, saznaje KIM.

"Ovde niko ne govori srpski jezik"U policijskoj stanici u Suvoj Reci nismo uspeli da saznamo detalje jučerašnjeg privođenja. Policijajac koji je odgovorio na telefonski poziv KIM radija rekao je da "ovde niko ne govori srpski jezik".Prema Zakonu o upotrebi jezika na Kosovu, Član 2, srpski i albanski jezici su ravnopravni i imaju ravnopravan status o upotrebi u svim kosovskim institucijama.

(KIM radio)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track