Nikolić će u UN govoriti o Evropi, regionu i Kosovu
Foto: REUTERS

Nikolić će u UN govoriti o Evropi, regionu i Kosovu

Politika -
Generalnu debatu otvoriće predsedavajući Vuk Jeremić oko 9 sati po njujorškom vremenu (15 sati po srednjeevropskom), a predsednik Srbije biće treći govornik

UJEDINJENE NACIJE - U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas počinje Generalna debata u okviru 67. zasedanja Generalne skupštine UN, u kojoj će učestvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Glavne teme Nikolićevog obraćanja, kako navode u njegovom kabinetu, biće evropski put Srbije, mir u regionu, nastavak razgovora sa Prištinom i očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Deo Nikolićevog govora biće posvećen i prevazilaženju svetske krize i problemu globalnog otopljavanja. Generalnu debatu otvoriće predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić oko 9.00 po njujorškom vremenu (15 sati po srednjeevropskom vremenu). Predsednik Srbije biće treći govornik u generalnoj debati, koja će početi obraćanjem predsednika Brazila i SAD, Dilme Rusef i Baraka Obame. Pre otvaranja Generalne skupštine, generalni sekretar UN Ban Ki-mun predstaviće godišnji izveštaj o radu svetske organizacije. Nikolić se juče sastao s Ban Ki-munom i ponovio da se Srbija zalaže za rešavanje odnosa Beograda i Prištine mirnim putem i konstruktivnim dijalogom.

Generalni sekretar UN rekao je da je ohrabren Nikolićevim rečima i iskrenim zalaganjem za mir i stabilnost u regionu, rečeno je Beti u kabinetu predsednika Srbije. Na marginama Generalne skupštine, Nikolić će se danas sastati s katarskim emirom, premijerom Kuvajta i predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem. Nikolić bi tokom boravka u Njujorku trebalo da se sastane i s visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, s kojom će razgovarati o Kosovu i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Prema najavama iz Brisela, Eštonova će o istoj temi odvojeno razgovarati i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Prvog dana generalne debate, koja traje do 1. oktobra, predstavnicima 193 zemlje članice obratiće se i predsednici Francuske, Gruzije, Maroka, Kipra, Litvanije, Katara, Turske, Alžira, Bugarske i Finske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track