Nikolić: Da je Kosovu mesto u UN napisao bih to u platformi

Nikolić: Da je Kosovu mesto u UN napisao bih to u platformi

Politika -
Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u platformi i Rezoluciju. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN", rekao je Nikolić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je neprihvatljivo da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u platformi i Rezoluciji. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN", rekao je Nikolić u razgovoru sa dopisnicima stranih medija u Beogradu.

Upitan da li to znači da ima suprotan stav od premijera Ivice Dačića, koji je juče rekao da bi Srbija mogla da razgovara i o stolici u UN, ukoliko bi to bila posledica postizanja sveobuhvatnog rešenja, koje je u skladu sa državnim i nacionalnim interesima Srbije, Nikolić je rekao da bi radije video izvornu Dačićevu izjavu, ali da se, ukoliko je premijer mislio da je to pod izvesnim uslovima moguće, ne slaže sa tim.

"Mi smo juče sedeli zajedno, razgovarali o mnogo čemu, ali nismo o tome. Voleo bih da dobijem tačno, izvorno kako je on to rekao. Očekujem prvo njegovu rekaciju. Ako je mislio da pod izvesnim uslovima to može, onda se ja sa tim ne slažem", kazao je predsednik Nikolić.

Za Srbiju je članstvo Kosova u UN, naglasio je Nikolić, neprihvatljivo i "zaista je nemoguće pretpostaviti da bi Srbija mogla da se odrekne velikog dela teritorije i kaže: Zbog ovoga Kosovo može da bude član UN.

"To je neprihvatljivo i ne odgovara Rezoluciji Narodne skupštine", podvukao je predsednik Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja