Nikolić danas sa ministrima usvaja rezoluciju

Rešenje za Kosovo

Nikolić danas sa ministrima usvaja rezoluciju

Politika -
Pet osnovnih tačaka: Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM, nastavak dijaloga sa Prištinom čiju svaku pozitivnu etapu mora da prati i naš napredak u evrointegracijama, rešavanje statusa severa pokrajine, garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra

BEOGRAD - Vlada Srbije bi danas trebalo da usvoji rezoluciju o Kosovu i Metohiji, a vanrednoj sednici će prisustvovati i predsednik Tomislav Nikolić.

Vlada Srbije bi danas trebalo da usvoji rezoluciju o KiM, koja će sadržati ključne principe iz platforme predsednika Tomislava Nikolića i biti kompas pregovaračkom timu Srbije u nastavku političkog dijaloga sa Prištinom.

Ministri će se okupiti verovatno u 13 časova, a za okruglim stolom u Nemanjinoj 11 sedeće i šef države.

Kada tekst bude usvojen, do petka bi trebalo da bude prosleđen Narodnoj skupštini, koja bi, takođe, o njemu trebalo da glasa.

"Platforma je ono što Srbija danas može da ostvari. Iznad toga ne može, očigledno, ali ispod toga ne sme ako ima čast i dostojanstvo. Tekst platforme trebalo bi da se nađe pred članovima vlade, a očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno, pred celim svetom, pokažemo šta želimo i možemo da uradimo. Pozivam sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom," izjavio je predsednik Nikolić.

Rezolucija koja stigne pred poslanike suštinski će se oslanjati na tekst platforme i biti jasan signal centrima moći šta Beograd želi u nastavku diplomatske borbe za KiM.

Taj dokument trebalo bi da sadrži pet osnovnih tačaka: Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM, nastavak dijaloga sa Prištinom čiju svaku pozitivnu etapu mora da prati i naš napredak u evrointegracijama, rešavanje statusa severa pokrajine, garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Iako je ranije planirano da parlament na posebnoj sednici već u petak započne raspravu o KiM, još nema zvanične potvrde.

"Svakako ću zakazati konsultacije sa šefovima svih poslaničkih klubova, čim nam iz Vlade stigne dokument o Kosovu i Metohiji. Niko ne treba da brine da ćemo veoma brzo da pripremimo posebnu sednicu o KiM," rekao je za Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine.

"Očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno pred celim svetom pokažemo šta želimo i možemo da uradimo", izjavio je Nikolić uz poziv svima da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom.

Donošenje rezolucije utemeljene na platformi predsednika republike, koja je izazvala reakcije i domaće i strane javnosti, pratile su mnoge nedoumice, pre svega, u pogledu (ne)postojanja jedinstvenog stava državnog vrha, ali su i predsednik Nikolić i premijer Ivica Dačić svojim poslednjim izjavama razvejali takve sumnje.

Izvesno je, a što je potvrdio i sam premijer, da će nova rezolucija Srbije o Kosovu zapravo biti lista principa za pregovore sa kosovskim Albancima i da su na njemu zajednički radili i predsednik i Vlada.

Dačić je ranije novinarima rekao da su ti principi zasnovani na želji Srbije da dođe do rešenja koje će omogućiti napredak u evrointegracijama, ali i sačuvati šansu da država ostvari svoje ciljeve na KiM.On je, međutim, poručio i da "platforma sama po sebi neće rešiti problem, ukoliko se pregovori sa Prištinom ne nastave".

U skladu s tim, iz platforme su eliminisani delovi koji su ocenjeni kao sporni, a koji se tiču najave prekida tehničkog dijaloga i sintagme "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno". Takođe, predsednik Srbije je ranije rekao da Katalonski model neće biti pominjan u platofrmi, kao što je u prvoj verziji bilo, jer je, kako je rekao, cilj postignut time što je EU upoznata s činjenicom da rešenja za koja se Srbija zalaže već postoje na teritoriji Unije.

U principima bi, kako je Tanjugu rekao potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, trebalo da se nađe i pitanje imovine Srbije na Kosovu, pitanje zaštite kulturne baštine, kao i inicijativa za uključivanje Srba iz pokrajine u pregovarački proces.

Nedomice koje su pratile donošenje platforme, pa i same rezolucije, ticale su se pre svega pitanja kakav će se dokument naći pred poslanicima - odnosno hoće li to biti platforma kao celina, koja po mišljenju eksperata ograničava prostor Srbije za pregovore, ili sažeta lista principa koja taj prostor ostavlja otvorenim.

Isprva su izjave predsednika i premijera na tu temu bile donekle različite, ali je saglasnost brzo postignuta uz ističanje čitavog državnog vrha da neslaganje zapravo nikada nije ni postojalo.

Premijer Dačić je objasnio o čemu se radilo: "Platforma o Kosovu se sastoji od tri dokumenta - principa za pregovore, predloga kako bi izgledala autonomija i analize međunarodnog položaja Srbije, a od početka je bilo dogovoreno da samo principi za pregovore idu u parlament".I sam predsednik je potvrdio da će na usvajanje u parlament ići samo principi, ali i istakao da će sastavni deo rezolucije biti i platforma.

On je najavio i donošenje zakona o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije, istakavši da žali što takav dokument nijedna prethodna vlast nije donela iako je po Ustavu imala pravo i obavezu da to učini.

"Platforma i principi su organski vezan materijal, s tim što će poslanici da se izjašnjavaju isključivo o onome što bude pisalo u principima. Tu nema nikakve razlike, o platformi nije bilo predviđeno da se glasa, ali će usvajanje principa značiti da se skupština saglasila sa platformom", objasnio je Nikolić.

I Dačić i Nikolić očekuju najširu moguću podršku poslanika, i onih iz koalicije na vlasti i opozicionih.Parlamentarne stranke, s druge strane, s pažnjom očekuju da dokument stigne pred poslanike u skupštinu, navodeći da su spremni da ga analiziraju i da se o njemu izjasne.

Stranke vladajuće većine ističu da će dati punu podršku tom dokumentu i očekuju da to učine i kolege u parlamentu, dok u redovima opozicionih stranaka postoje različita mišljenje. Tako na primer DSS smatra da bi rezolucija , koja bi bila doneta u Skupštini Srbije, ojačala pregovaračku poziciju zemlje i ispred albanske strane i ispred međunarodne zajednice, LDP ističe da rezolucija bazirana na platformi ne može da prođe ni vladu, a kamoli parlament, a DS, koji je oštro kritikovao platformu, poručuje da rezolucija treba da bude konkretnija, jasnija i da da sasvim određene smernice pregovaračkom timu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja